AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» “VI. Karadeniz Uluslararası Sempozyumu” başarı ile gerçekleştirildi
08/11/2014 Yazdır

Giresun Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Karadeniz Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi (KARASAM) ve Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) tarafından ortaklaşa düzenlenen “Karadeniz’den Hazar’a Stratejik Bakış” konulu “VI. Karadeniz Uluslararası Sempozyumu” başarı ile gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılışında sırayla; KARASAM Müdürü Doç. Dr. Yalçın SARIKAYA, EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet EREN, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Adakan MADUMAROV, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün ATTAR, Kazakistan Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit TÜYMEBAYEV, Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili ve Azerbaycan Kooperasiya Üniversitesi Rektörü Eldar QULIYEV, İstanbul Milletvekili Dr. İsmail SAFİ ve Giresun Valisi Hasan KARAHAN birer konuşma yaptılar.

Karadeniz ve Hazar bölgesinin enerji hatları ve enerji koridoru olması açısından stratejik ve jeopolitik öneme haiz olduğuna vurgu yapılan konuşmalarda, Türkiye başta olmak üzere bölge ülkelerinin işbirliği ve ikili ilişkilerinin artarak sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekilerek, Giresun Üniversitesi’nin 6 yıldır gerçekleştirdiği ve her geçen yıl artan bir katılımla sürdürdüğü Karadeniz Uluslararası Sempozyumlarının bu anlamda çok önemli bir misyonu yüklendiği ifade edildi.

ATTAR
Türkiye’nin enerji koridoru haline gelmesi hasebiyle jeopolitik ve stratejik öneminin hergeçen gün arttığını belirten Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Atar, “Devletleri rencide etmeden ama uluslararası siyasetin özüne uygun bir şekilde ülke ekonomisinin güçlendirilmesi, stratejik hedeflerin belirlenmesi noktasında; ortaya bir siyaset koyan Türkiye’nin bu bölgede olup bitenlerle ilgili akademik arenada akademisyenler tarafından dile getirilmesi gerekmektedir. Karadeniz’den Hazar’a stratejik bakış içerisinde; özellikle bölgenin rengini, siyasetini, coğrafyasını, uluslararası ilişkilerdeki güç dengelerini değiştirecek kapsamdaki temel bir proje olan Kars - Anadolu doğalgaz Hattı’nın bu gün ve geleceği ile ilgili düşüncelerini, inanıyorum ki bu sempozyum detaylı bir şekilde ele alacaktır” dedi.

TÜYMEBAYEV
Kazakistan Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit Tümbayev ise yaptığı konuşmada, “Hazar Denizi haritaya baktığımızda deniz denmesine alıştık ama coğrafi terim olarak deniz değil büyük göl oluyor. Onun için Hazar Denizi’nin yanında yaşayan milletler olarak büyük sorunlarımız var. Dünyaya direk açılmak, bağlantı kurmak; özellikle ticari ekonomik açıdan direk faaliyete geçmek için Karadeniz’in büyük önemi vardır” şeklinde konuştu.

SAFİ
İstanbul Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Dr. İsmail Safi ise konuşmasında “Zaman zaman şahit oluyorum birçok politikacı konuşurken ’Karadeniz enerjinin dünyaya ulaşmasını sağlayan güvenilir bir koridordur’ diyorlar. Biz bundan büyük bir gurur ve sevinç duyuyoruz. Bu önemlidir ama asla yeterli değildir. Onun için ben burada Giresun inisiyatifini önemsiyorum bu tamamen yerli bir bakıştır” diye konuştu.

SEMPOZYUM BAŞARILI GEÇTİ
İki gün süren sempozyuma yurtiçinden ve yurtdışından 70 civarında akademisyen katıldı.

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün ATTAR’ın başkanlık yaptığı değerlendirme oturumunda; Rusya Federasyonu Karadeniz Ekonomik İşbirliği Temsilcisi Dr. Sergei GONCHARENKO, Ukrayna Milli Bilimler Akademisi Rektörü Prof. Dr. Yuriy L. BOSHYTSKY, Gürcistan Güney Kafkasya Bölgesel Güvenlik Enstitüsü’nden Alexander RUSETSKY, Alman Uluslararası ve Güvenlik İşleri Enstitüsü’nden Dr. Uwe HALBACH sempozyumla ilgili değerlendirmelerde bulunarak; Karadeniz ve Hazar havzalarının jeopolitik önemi ve atılacak stratejik adımlarla ilgili görüş ve bildirilerin paylaşıldığı sempozyumun çok başarılı ve olumlu geçtiğini vurguladılar.

PROF. DR. AYGÜN ATTAR’A ‘AVRASYA HİZMET NİŞANI’ TAKDİM EDİLDİ
Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri arasındaki ilişkilerinin ekonomik, sosyal ve kültürel alanda güçlenmesi hususunda yapmış olduğu katkılardan dolayı Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneğinin 20 Ekim 2014 tarih 2/1 sayılı yönetim kurulu kararına istinaden “Avrasya Hizmet Nişanı” ile taltif edildi. Nişanı İstanbul Milletvekili Dr. İsmail Safi ile Eko Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren takdim ettiler.

NewsAze

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8109
 GBP :  2.0991
 TRY :  0.0521
 EUR/USD :  1.0652
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft