AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Azerbaycan Kardeşlik ve İşbirliği Derneğinden (AKİDER) Vali Toprak’a Ziyaret
23/11/2015 Yazdır

 

İki bağımsız ülke olarak aynı cevherin ve geçmişin damarları olarak güzellikleri iki devlet bir millet olarak yaşamaya devam edeceğiz.

Azerbaycan Kardeşlik ve İşbirliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Asıf Kurban, Başkan Yardımcısı Cavid Aliyev ve yönetim kurulu üyeleri Prof.Dr. Urfat Nuriyev, Prof. Dr. Gülmira Sadiyeva Kuruoğlu, Fadıl Ünal, Terane Karaman ve Asger Nuriyev İzmir Valisi Mustafa Toprak’ı makamında ziyaret ettiler. 

Başkan Kurban, İzmir’i çok sevdiğini, burada bu ziyareti gerçekleştiriyor olmaktan çok mutlu olduğunu belirtti ve şunları aktardı; “ Bu yoğun programınız arasında bizi çok güzel ve sıcak bir misafirperverlik anlayışıyla ağırlamanızdan ötürü çok mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum.

İlk başta şunu belirtmek isterim, yakın bir vakitte gerçekleştirilen G-20 zirvesi vardı ve biliyorsunuz ki G-20 dışında davetli olan tek ülke Azerbaycan’dı. Bu Azerbaycan için de gurur verici bir olay. Sonra biliyorsunuz Bakü ve İzmir kardeş şehirlerdir ve bu gerçekleşeli 30 yıl oldu. Hatta 1998 yılında Bakü’de bir de İzmir parkı açılışı oldu. 

Şimdi bir çalışmamız daha var; İzmir’de de Azerbaycan parkının olmasını istiyoruz. Çünkü kardeş şehir diyoruz ve kardeş şehir olmak bunları gerektirir. Parka giren kim olursa olsun Azerbaycan’ı kısa da olsa tanısın, çıksın istiyoruz. Gerek tarihi gerek kültürü olsun inşallah bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Şu anda İzmir’de Azerbaycan’dan gelen 1000 kişi var okumak ya da başka sebeplerle gelen. Fakat Azerbaycan kökenli olarak 60 bin kişi civarı insanımız burada yaşamaktadır. 

Gerçekten bugün çok büyük projeler gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti Devleti, dost ülke olan Azerbaycan’ı davet ediyorsa bunun için teşekkür ediyoruz." dedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Toprak;  “Güzellikleri yaşamak, yaşatmak lazım. İnsanların bunun bilincine sahip olması lazım. Azerbaycan’dan çıkıp eğitim maksadıyla gelip bu manada kültürünü yaşamını tanıtmak anlatmak önemli. İki bağımsız ülke olarak aynı cevherin ve geçmişin damarları olarak güzellikleri iki devlet bir millet olarak yaşamaya devam edeceğiz.
 
Sizlere de hem ziyaretiniz ve hem de Azerbaycan Türkiye, İzmir Bakü kardeşliğine buradan yapmış olduğunuz katkılardan dolayı teşekkür ediyorum.Gerek eğitim ve gerekse de  kültür ve ekonominin tüm alanlarında ilişkilerimizi daha da ileri götürmek hepimizin görevidir.

Azerbaycan Türkiye’deki yurt dışından gelen en büyük doğrudan yabancı  yatırımcıdır. Yabancı derken, isim olarak öyle. Yani Azerbaycan’ı yabancı olarak kabul etmeyiz ama ülke farklılığı nedeniyle öyle söylüyoruz. Dolayısıyla ülkemiz adına doğrundan bir sermaye yatırımıdır ve çok önemlidir. 2018 ya da 2019 yılında Star Rafinerisi bitecek. Konteyner limanını inşallah 2016 Mart ayında Devlet büyüklerimizin katılımları ile açmış oluruz.  
 
Onunla birlikte PETKİM’den alındıktan sonra ciddi manada orada revizyon ve yenileme yatırımları yapılıyor, ilave fabrikalar açılıyor. Türkiye için önemli bir değerdir. Onun için söylüyorum, şimdi dolayısıyla bizim üzerimize düşlen bir şey olursa her zaman için yapmaya hazırız. 

Azerbaycan’ın güzelliğini kalbimizde, yüreğimizde yaşıyoruz. İki ülke arasındaki kadimden gelen ilişkileri iki devlet bir millet olarak biz de yaşıyoruz. Dolayısıyla Azerbaycan’dan gelmiş, burada yaşayan kardeşlerimizin de daha iyi altyapıda bulunmaları için üzerimize düşen bir şey olursa elbirliği ile onu da yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. 

Bu vesile ile sizlerin de buradaki varlığıyla Azerbaycan’la Türkiye Cumhuriyeti ve Bakü ile İzmir arasındaki ilişiklerin daha da ivme kazanarak geliştirilmesi konusunda gayretlerimizi bundan sonra da sarf ederiz. Dolayısıyla Azerbaycan’a da daha önce yapmış olduğum ziyaret çerçevesinde oradaki bakışı ilgiyi de biliyorum, buradaki kendi bakışımızı da biliyorum. 

Dolayısıyla ülke devlet başkanlarının ve ülke yönetimlerinin birbirine güzel bakışını, olumlu bakışını biliyorum. Onun için dünya var oldukça Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Azerbaycan’ı var etmek, bu varlıkta bir olarak geleceğe yürümek önemlidir. Aynı duyguları paylaşmanın, aynı damardan gelmenin iki ayrı devlet olabilir ama tek millet olarak o ortak sesi dünyada yansıtmanın da önemli olduğunu düşünüyoruz. 

Şüphesiz ki bunlar kolay olmuyor. Yani 90’ların başında önemli büyük öğrenci projesi kapsamında buraya gelen öğrencilerin bugün burada iş dünyasının bir neferi gibi çalıştıklarını, Azerbaycan’a gidip orada çalıştıklarını ya da dünyanın herhangi bir ülkesine gidip orada ortak damarımızı ve onun güzelliklerin yaymaya çalıştıklarını da biliyorum. 

Onun için sizlere de çok teşekkür ediyorum. Hem üniversitede akademik olarak çalışan, hem sanat dünyasında, hem iş dünyasında, üniversite manalarında, oraların hissiyatıyla yoğrulan ve katkı sağlamaya çalışan herkese de çok teşekkür ediyorum. Önemli olan bu güzellikleri yapabilmek, yaşatabilmektir.  Tekrar ziyaretiniz için çok teşekkür ediyorum, sağ olun”dedi.
 
Görüşün sonunda ziyaret anısına dernek baskanı Mustafa Toprak Bey'e plaket, yönetim kurul üyesi Prof.Dr. Gülmira Sadiyeva Kuruoğlu ise Bakü şehrinin tabağını takdim ettiler ve daha sonra hatıra fotoğrafı çekildi./izmirvaliliği/
 
 
 
 
 
 

 

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8152
 GBP :  2.1198
 TRY :  0.0523
 EUR/USD :  1.0678
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft