AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Azerbaycan Milletvekili: Türkiye bizim için Vatanımız kadar vatandır!
26/08/2015 Yazdır

Ganire Paşayeva: “Türkiye'yi zayıflatmak, bölmek ve parçalamak isteyenler unutmasın ki, Türkiye'nin dışında, Türk devlet ve topluluklarında yaşayan milyonlarca insan var ki, Türkiye için canından bile geçmeye hazırdır. Çünkü Türkiye bizim için Vatanımız kadar vatandır! Çünkü Türkiye'de bizim için vatandır!”

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Ganire Paşayeva Uluslararası Köroğlu Sempozyumu'nda konuşma yaptı. Paşayeva, “Türkiye'de yaşanan terör olaylarını lanetliyoruz” derken bir de çağrı yaptı: "Türkiye'yi zayıflatmak, bölmek ve parçalamak isteyenler unutmasın ki, Türkiye'nin dışında, Türk devlet ve topluluklarında yaşayan milyonlarca insan var ki, Türkiye için canından bile geçmeye hazırdır. Çünkü Türkiye bizim için Vatanımız kadar vatandır! Çünkü Türkiye'de bizim için vatandır!”

Bolu’da “Uluslararası Köroğlu Sempozyumu” gerçekleştirildi. Oturumlara Türk dünyasının çeşitli ülkelerinden aydınlar, akademisyenler ve sanatçılar katıldı. Etkinliğin açılışında konuşan üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun sempozyumun amacı hakkında bilgi verdi. Bolu Valisi A. Baruş oturumun büyük öneminden bahsetti.

Sempozyumun açılışında konuşan Azerbaycan Parlamentosu milletvekili, Azerbaycan-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyesi Ganire Paşayeva konuşmasına son günlerde Türkiye'de terör saldırıları, olayları sırasında şehit olan 57 şehidin ailesine ve ülkemize başsağlığı vererek başladı. “Türkiye'nin başarısı Azerbaycan'ın, Azerbaycan'ın başarısı ise Türkiye'nin başarısı. Sevincimiz de, acımız da ortaktır. Milli lider Haydar Aliyev'in de dediği gibi biz bir millet iki devletiz. Kardeş Türkiye'de şehit olan 57 şehit kardeşimize Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır diliyor ve terörü lanetliyoruz”.

Paşayeva, açılış konuşmasında tüm Türk dünyasında Köroğlu’nu sahiplenmenin öneminden bahsetti. Bu tür sahiplenmeyi ortak değerlerimize, tarihimize sahiplenme olarak gören Ganire Paşayeva, bununla gençliğin ve gençlerin daha sağlıklı adımlarla ilerlemesinin sağlanacağını söyledi. Azerbaycan'ın bu konuya her zaman büyük önem vermesi ve bu alanda görülen işlerden bahsederek. “3. kez böyle bir sempozyumun açılışında söz etmekten ve fikirlerimizi paylaşmak memnunum. Çünkü Azerbaycan Türkleri için Köroğlu destanı her zaman önemli oldu.” Dedi.

"Köroğlu" kahramanlığının Azerbaycan ve Azerbaycanlılar için önemi konusuna değinen Ganire Paşayeva tüm Doğu'da ve Türk dünyasında ilk "Köroğlu" operasının Azerbaycan'da yazıldığını söyledi. "Köroğlu hakkında ilk opera Üzeyir Hacıbeyoğlu'nun yazdığı "Köroğlu"operası bugün dünyanın her yerinde çok büyük sevgi ile izleniyor” diyen Paşayeva, “ortak değerlerimiz olan ister Dede Korkut, isterse Koroğlu’nu Türk dünyasında "biz" olarak sahiblənmənin daha önemli olduğunu” söyledi.

"Köroğlu bizim en büyük ortak değerlerimizden biridir. Dedelerimize ait anıtların nerede olduğu önemli değil, önemli olan onlara sahip olmaktır. "Benim" "senin" yok, "bizim" anlayışımızla sahiblənməliyiz. Azerbaycan'da Köroğlu'nun heykeli var. Bolu’da da Köroğlu'nun heykelinin konması sevindiricidir. Onların sayısı Türk dünyasının çeşitli bölgelerinde ne kadar çok olursa o kadar iyidir" diyen Paşayeva, Türk devletlerinin birlikte Köroğlu ile ilgili uluslararası bir film çekmesinin gerekliliğinden bahsetti ve Türk devletleri kültür bakanlarına çağrıda bulundu.

“Azerbaycan'da ve Türkiye'de uzun yıllar önce Köroğlu ile ilgili film çekildi ama artık dünyada görüntülenebilir düzeyde bir Köroğlu filminin çekilmesine ihtiyaç var.” Diyen Ganire Paşayeva, konuşmasının sonunda aynı dili konuşan devletlerin ortak tarih ve edebiyatının hazırlanarak öğretim kurumlarında öğretilmesinin şart olduğunu belirtti:

"Köroğlu gibi destanlar bu milletin ruhudur. Destanda milletimizin kahramanlığını, insanımızın ahlak anlayışını, kültürünü görmek mümkündür. Koroğlu bir kahramanın nasıl olmasını gösterir. Tüm coğrafyamızda onun kahramanlığı incelenmelidir. İlk önce kendi gençlerimiz daha yakından öğrenmelidir ve öğretmeliyiz sonra da başkalarına anlatmalıdırlar."

Paşayeva konuşmasını "İnşallah gelen Uluslararası Köroğlu simpoziumunu birlik ve beraberlik içinde işgalden kurtaracağımız Karabağ'da, Hankendi, Şuşa, Hocalı, Laçın’da ve diğer o cennet bölgelerimizde gerçekleştirelim" sözleri ile bitirdi.

Sempozyumda konuşan belediye başkanı A. Yılmaz Köroğlu’nun Bolu’nun sembolü haline dönüştüğünü söyledi: "Bu hem Bolunun, hem de Köroğlu'nun tebliğidir. Köroğlu tam bir kahramanlık örneğidir. Nitekim, Robin Hood dünyada yaygındır. Köroğlu'nun da bu tür tanınmasını sağlamalıyız " diyen Yılmaz, ortak değerlerimiz bahsederken, Nevruz bayramının Bolu’da da vakur şekilde geçirildiğini açıkladı.

Açılış konuşmalarından sonra sempozyum ayrı ayrı panellerde akademisyenlerin performansları ile devam etti. Uluslararası Köroğlu sempozyumunun açılışından sonra "Köroğlu" konusunda resim yarışmasının kazanan eserlerine inceleyip, oturum katılımcıları kazananları tebrik edip, bu yarışmanın büyük önemini vurguladılar ve kazananlara başarılar dilediler.             

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8198
 GBP :  2.1173
 TRY :  0.0522
 EUR/USD :  1.0705
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft