AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Azerbaycan ve Türkiye’nin ortak şairi ’Nigari Sempozyumu’ başladı
21/10/2014 Yazdır

Azerbaycan ve Türkiye edebiyatının ortak şairlerinden Mir Hamza Seyyit Nigari'nin yaşamı ve eserlerinin tanıtıldığı '2. Nigari Sempozyumu'  Bakü'de başladı.

Türkiye, Azerbaycan ve bölge ülkelerinden 80'den çok akademisyenin çalışmalarıyla katıldıkları sempozyum, iki gün devam sürecek. Sempozyumda Nigari'nin yaşamı ve eserleri ile beraber , sufi edebiyatı, Azerbaycan'da sufizm ve Nakşibendilik gibi konular üzerinde durulacak. Aslen Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinden olan ve Amasya'ya hicret eden Nigari, 19'uncu asır Türk tasavvuf edebiyatının bilinen simalarından kabul ediliyor. 

GÖNÜLLER SULTANI

Kafkas Üniversitesi bünyesinde çalışma gösteren Kafkas Araştırmaları Enstitülüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Rıhtım, Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) Seyyit Nigari ile ilgili açıklamalarda bulundu. Rıhtım'a göre Seyyit Nigari tam bir gönül sultanı.

Nigari'nin Azerbaycan ve Türkiye için çok fazla çok büyük bir ortak kıymet olduğunun altını önemle çizen Mehmet Rıhtım, ''Bu sempozyumda Nigari'nin gönül dünyası, kalp dünyası, fikir dünyası, yaşamı , eserleri ve tesirleri bir taraftan incelenirken bir taraftan da hem Azerbaycan'da hem de Amasya'da yaşamını sürdüren Mir Hamza Nigari muhipleri ve o nesle ait olan vatandaşlar bir araya geldiler. '' diye belirtti .

Nigari'nin talebesi olmuş ve daha akabinde Azerbaycan'a dönerek onun yolunu devam ettirmiş olan Hacı Mahmut Efendi'nin torunu Orhan Kayıhan da yapmış olduğu duyuruda , Nigari'nin fikirlerine günümüzde daha çok büyük gereksinim duyulduğunu bildirdi. Nigari'nin, '' Ne Sünniyem ne Şia gerçek Müslümanın Müslüman'' dizelerine atıfta mevcut bulunan Kayıhan,'' Mir Hamza Nigari sanki yüzlerce sene önceden bu güne ışık tutmuş'' diye belirtti . Nigari'nin eserlerinde Orta Doğu'daki mezhepsel problemlere çözümler olduğunun altını önemle çizen Kayıhan, '' Ne Sünniyim ne Şia sözü fevkalade önemli. Şöyle bir gözünüzün önüne getirin Bağdat'ta, Suriye'de, Lübnan'da, Filistin Gazze 'de olanları '' diye belirtti . 

Azerbaycan kültürel mirasının korunması ve tebliğini amaçlayan MİRAS isimli sivil cemiyet kuruluşu Başkanı Fariz Halilli de Cihan'a yapmış olduğu duyuruda , Nigari'nin Azerbaycan'da çok fazla iyi bilindiğine dikkat çekerek, '' Nigari'nin eserleri insanlarımızın hem hafızalarında hem de yaşantılarındadır '' diye belirtti . Bahsi geçen sempozyumun Hamza Nigari mirasının araştırılmasından başka temsil ettiği manevi yolu ve söz konusu yolun yolcularının geçmişte ve günümüzdeki eğitim metodolojisini öğrenmeyi amaçladıklarını bildirdi. 

Nigari'nin bestelenen şiirlerinin yerel sanatçılar tarafından seslendirildiği sempozyum; Amasya Üniversitesi, Kafkas Araştırmaları Enstitüsü, Amasya -Azerbaycan Türkleri Sanat ve Dayanışma Derneği, Uluslararası Avrasya Araştırmaları Enstitüsü, ve Kültürel Mirasın Öğrenilmesine Destek Birliği(MİRAS) tarafından organize ediliyor.

MİR HAMZA SEYYİT NİGARİ KİMDİR?

Mir Hamza Seyyit Nigari, 1805'te Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde dünyaya geldi. Eğitimini Karabağ'da tamalayan Nigari Rusya'ya karşı tutumu dolayısıyla Amasya'ya hicret etmek mecburiyetinde kaldı. Kafkaslarda yetiştirdiği talebeleri ile dini değerlerin korunmasına çok fazla önemli katkılar mümkün kılan Nigari, 1886'da vefat etti. Nigarinin kabri Amasya'da Şirvanlar Camii'sinde mevcut bulunan türbede bulnmaktadır. 

Türkiye'de şairin en çok fazla bilinen şiirinden bir parça: 

Türkiye ve Azerbaycan'da 
''Canan dileyen dağdağyi cana düşer mi?
Can isteyen endişeyi-canana düşer mi?
Girdik rehi-sevdaya cünunuz, bize namus gerek değil, 
Ey dil ki, bu iş şana düşer mi?'' 

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8198
 GBP :  2.1173
 TRY :  0.0522
 EUR/USD :  1.0705
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft