AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Büyükelçi: Azerbaycan 2023 hedefleri için önemli ortak
29/10/2015 Yazdır

Türkiye Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun 29 Ekim Cumhuriyet bayramı öncesi Trend Haber Ajansı’na yaptığı özel açıklamada, Cumhuriyet bayramının önemini, Türkiye’nin 2023 hedeflerini, 1 kasım seçimleri öncesi atmosferi ve Türkiye-Azerbaycan ilişkileri değerlendirdi.

Cumhuriyetin kurulmasında her türlü fedakârlığı yaparak eşsiz şekilde katkı sağlayanlara minnet hissini ifade eden Büyükelçi, başta Atatürk olmak üzere, o dönemin zor koşullarında olağanüstü bir mücadele yürüten silah arkadaşlarını o dönemde olduğu gibi bugün de Türkiye’nin birliği ve bütünlüğü için hizmet eden, icabında canlarını feda eden güvenlik mensuplarını saygı ve şükranla anmayı borç bildiğini bildirdi.

Coşkun, ‘‘En son DEAŞ teröristlerle mücadelede 2 polisimiz şehit oldu. Bir yandan Cumhuriyet bayramımız vesilesiyle haklı bir coşku hissederken ve bu önemli günü heyecanla idrak ederken, diğer yandan da Cumhuriyetimizin kurulması uğurunda mücadele edenlere ve bu eseri ayakta tutanlara olan minnet borcumuzu hatırılıyoruz.’’ şeklinde konuştu.

Türkiye’nin geleceğe doğru büyük bir güven ve heyecanla, adeta koşarak ilerlemek istediğini ifade eden Coşkun, Cumhuriyetin 100. yıldönümü doğrultusunda 2023 yılı için büyük hedeflerin olduğunu vurguladı.

2023 hedeflerinin gerçekçi ve çok yönlü, aynı zamanda ekonomik ağırlıklı olduğunun altını çizen Büyükelçi, Türkiye’nin bu hedefleri doğrultusunda sahip olduğu potansiyele işaret etti ve bu potansiyele devletin yanısıra halkın da inandığını açıkladı.

Büyükelçi: ‘‘Şu an seçim atmosferindeyiz. Tüm partilerde tabiatıyla kendine göre bazı alanlarda düşünce farklılığı olabilir ancak hepsinde Türkiye’nin sahip olduğu büyük potensiyel hakkında ortak bir inanç da görebilirsiniz. Türkiye olarak genç ve üretken bir nüfusumuz var. Dinamik ve hareketli bir ülkeyiz. Ülkemizi her alanda daha da iyileştirme çabası içindeyiz ve bu mücadelemizi, demokratik standartlarımızı ve hukuk devleti olma özelliğimizi daha da güçlendirerek sürdürme azmindeyiz.

Netice itibariyle bu her ülke için devamlı, bitmeyen bir uğraştır. Mükemmel diye bir kavram yoktur.’’dedi ve konuşmasına, ‘‘Türkiye devleti ve halkıyla içinde çok büyük heyecan taşıyan bir ülke. Uzaktan baktığınızda terör tehdidi ve maalesef karşımıza çıkan şehit haberleri dikkat çekebilir; yakın coğrafyamızda da birçok sıkıntılar var ve uluslararası platformda hem ekonomik hem siyasi sorunlar var, öncelikle bunlar hatıra gelebilir.

Türkiye seçim ortamında ve 7 Hazirandaki seçimlere rağmen yeniden seçime gitmek durumunda kaldık. Belki ilk bakışta bu daha ziyade olumsuz bir tablo gibi algılanabilir ama ben aksini iddia ediyorum zira işin bir de diğer yüzü var. Herşeye rağmen, ülkemizde demokratik süreçler Anayasada öngörüldüğü şekilde, yazılı ve yazılı olmayan kurallarımızın öngördüğü şekilde işliyor.

Belki 7 Haziran sonrasında Koalisyon görüşmeleri sonuçsuz kaldı ama Anayasamızın öngördüğü şekilde hükümet kuruldu. Sayın Başbakanımız, Hükümet göreve geldiğinde 4 yıllığına kurulmuş hükümet gibi çalışacaklarını duyurdu. Nitekim hükümetimiz bu anlayışla çalışıyor.’’ şeklinde ekledi.

Türkiye’nin uzun yıllara yayılan demokratik tecrübe ve olgunluğu sayesinde her türlü güçlüğe rağmen sistemin istikrarlı şekilde işlediğini bildiren Coşkun, bölgedeki gelişmelere ve sıkıntılara rağmen Türkiye’nin istikrar ve kalkınma çizgisini koruduğunu, buna karşılık tabiatıyla bölgede ne kadar az çatışma ve belirsizlik olursa, ne kadar çok huzur ve istikrar hâkim kılınabilirse, hem Türkiye’nin hem de bölgenin çıkarlarına hizmet edecek daha büyük ekonomik hareketliliğin olacağını bildirdi.

Büyükelçi: ‘‘Türkiye seçime adım adım yaklaşıyor. Yurdışında oylama bitti ve oyları Türkiye’ye yollardık. Ülkemize hayırlı olsun. Türkiye’de terör tehdidine ve buna bağlı güçlüklere rağmen devletimiz, seçimin demokratik standartlara uygun bir ortamda ve huzur içinde olması için elinden geleni yapıyor. Bu tabloyu bozmak isteyen unsurlar var. Ancak güçlüklere rağmen Türkiye’de çarklar dönmeye devam ediyor. Ve vatandaşlarımızın bu en temel haklarını kullanmaları temin edilecektir.” dedi.


Azerbaycan 2023 hedefleri için önemli ortak

Azerbaycan’ın Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda öncelikli ve en önemli ortağı olduğunu söyleyen Büyükelçi, Azerbaycan en başta olmakla, dost ve kardeş ülkelerle birlikte olmak suretiyle sinerji yaratmak, bir yandan Türkiye’nin potansiyelini daha da ileri taşımak bir yandan da ortak çıkarları ilerletmek istediklerini açıkladı.

Coşkun, Türkiye Ekonomi Bakanı’nın yılın ilk çeyreğinde Bakü’yü ziyareti sırasında birçok işbirliği imkânı üzerinde durulduğunu, örneğin Azerbaycan ile birlikte 3. ülkelere nasıl yatırım yapabileceğinin değerlendirildiğini bildirdi.

1 Kasım’da Azerbaycan’da Türkiye’deki gibi aynı zamanda parlamento seçimlerinin yapılacağına vurgu yapan Büyükelçi Coşkun, ‘‘Sandıklardan ne sonuç çıkarsa çıksın değişmeyecek bir husus olduğunu biliyoruz, o da Türkiye ve Azerbaycan’ın kardeşçe, el ele geleceğe birlikte yürüyeceği gerçeğidir.” dedi.

2012 yılında Azerbaycan’a Büyükelçi olarak geldiğini ve geçtiğimiz günlerde bu görevi üstlenmesinin 3. yılının geride kaldığını ifade eden Alper Coşkun, bu süre zarfında yaşanan gelişmelerde kendisinin üstlendiği rolden ziyade, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin düzenli ve devamlı şekilde gelişme içinde olmasının ardındaki daha büyük gerçeğe bakmak gerektiğini, bunun en önemli temelinin ise iki ülkenin ortak halkının karşılıklı sevgi ve bağlılığı ile Türkiye ve Azerbaycan Devlet Başkanlarının bu hissiyat temelinde somut projelerin hayata geçirilmesi yolundaki iradeleri olduğunu kaydetti.

Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerinin eşsiz bir tarihi arka planı olduğunu ifade eden Büyükelçi, ‘‘B.Vahabzade’nin de ifade ettiği gibi ‘‘Bir ananın iki oğlu’’ olmamız gerçeğidir. Kader birlikteliğimiz olması gerçeğidir. Bu, sadece geçmişi ifade etmiyor, günümüz ve geleceği de ifade ediyor. Dolayısıyla Türkiye Azerbaycan’la yolculuğu beraber gerçekleştiriyor. İki ülke arasında ticari bağ 5 milyar dolara yükselmiş durumda. Her alanda ikili ilişkilerimiz çok gelişti.

Azerbaycan ve Türkiye ikili düzeyde ilişkilerini ve işbirliklerini her alanda derinleştirdikleri gibi, bir yandan da Gürcistan, Türkmenistan ve İran gibi ülkelerle üçlü formatta işbirliği süreçlerini hayata geçirmeyi başardılar. Böylece iki ülkenin potansiyelini birleştirmekle yetinmeyip, buna başka ülkeleri de dâhil ettiler ve daha geniş bir coğrafyada olumlu sonuçların görülmesine vesile oldular. Bu her anlamda gurur verici ve sevindirici bir tablodur” dedi.

Geçen yıl 600 binden fazla Azerbaycanlı turistin Türkiye’yi ziyaret ettiğını ve THY’nın Azerbaycan’a, AZAL’ın da Türkiye’ye seferlerini artırdığını bildiren Büyükelçi, ‘‘Bizde ne var ise Azerbaycan’ın hizmetinde olmalı, Azerbaycan’da olan potansiyel de bizim erişimimizde olmalı. Böyle yürütmemiz gerekiyor işbirliğimizi.’’ şeklinde açıklamada bulundu.

Aynı dili konuşmak avantajımız

Büyükelçi: ‘‘Askeri alanda çok iyi bir işbirliğimiz sözkonusu. Azerbaycan kendisine ne gibi bir hedefler belirlediyse, onlara nasıl katkı sağlayacağımızı sizden gelen tekliflerle şekillendirmeye çalıştık. Azerbaycan NATO standartlarını daha fazla benimseme arayışları içerisindedir.

Biz de Türkiye’nin NATO tecrübesini Azerbaycan’a aktarma gayretindeyiz. Tabii aynı dili konuşuyor olmamız olağanüstü bir imkan. Düşünsenize: herhangi bir Türk vatandaşı bu ülkeye geldiğinde daha ilk günden iş yapmaya ve verimli olmaya başlayabiliyor zira dilimiz de kültürümüz de ortak.

Askeri alanda eğitim işbirliğinin ve karşılıklı olarak askeri personel değişimi faaliyetlerinin çok yararlı olduğunu vurgulayan Büyükelçi, ‘‘Gönül silahlı kuvvetlere hiçbir zaman görev düşmemesini diler. Ama şu da bir gerçek ki Azerbaycan işgal altında, Türkiye ise terör tehditi ile karşı karşıya ve yakın coğrafyamızda istikrarsızlık söz konusu. Dolayısıyla Silahlı Kuvvetlerimiz her türlü tehlikeye karşı hazırlıklı olmalıdır. Ortak tatbikatların yapılması eğitim ve hazırlık seviyemizin artırılmasına hizmet etmektedir. Nitekim Türkiye Azerbaycan ile son yıllar düzenli şekilde tatbikatları yapıyor. Bunlar çok önemli.’’ şeklinde bildirdi.

Rusya ile karşılıklı olarak çatışma geleceği öngörmeyiz; Esad’a Suriye’nin geleceğinde veya krizin çözümünde yer yoktur.

Suriye krizine, Rusya’nın Suriye operasyonlarına, hava ihlali krizinin ardından Türkiye-Rusya ilişkilerine değinen Büyükelçi, ‘‘Her türlü zor koşul altında dahi Rusya ile çatışma gibi bir geleceği öngörmeyiz, Rusya’nın da aynı anlayış içinde hareket etmeyi tercih edeceğini düşünürüz.

Tükiye ve Rusya’nın arasında bazı konularda görüş ayrılıkları yaşansa dahi, ülkelerimiz birbiri ile her koşulda konuşma ve görüşme olgunluğuna sahiptir. Hava sahamızın ihlal edilmesine tabii ki açık şekilde tepki gösterdik ve Rusya makamlarına bu tepkilerimizi bildirdik. Onlar da Türkiye’ye askeri bir heyet yolladılar, bizim makamlarla görüşerek, izahta bulundular ve alınacak tedbirleri ifade ettiler. Suriye’de bir rejimin, yönetimin kendi halkına saldırması ve meşruiyetini yitirdiği gibi ülke genelindeki kontrol ve etkinliğini sürdüremeyecek hale gelmesi bir sorunlar sarmalı tetiklemiştir.

Bu haldeki bir ülke olan Suriye bugün maalesef başta DEAŞ olmak üzere, terör örgütlerinin yuvalandığı ve etrafa tehdit yarattığı bir alana dönüşmüştür. Terörün iyisi ve kötüsü olmadığına göre, uzaktakı dolayısıyla zararlı olmayan terörist diye bir anlayış da geçersiz olduğuna göre burada herkes için çok yakın ve gerçek, karşılanması gereken bir tehlike var. Buna karşı hep birlikte tavır alınması lazım.’’ dedi.

Büyükelçi konuşmasına, ‘‘Rusya’nın Suriye’de yaptığı operasyonlardan rahatsızız ve bunları yanlış buluyoruz zira, Rusya her ne kadar DEAŞa karşı operasyonlar düzenlediğini ifade etse de, Esad rejimine ait bölgelerin sınırlarını güçlendirmeye yönelik operasyonlar yaptığını, dolayısıyla aslında bugünkü durumun ve felaketin sorumlusu olan Esad rejimin çıkarına hizmet eden adımlar attığını görüyoruz.

Ortak amacımız Suriye’de barış, istikrar ve güvenliğin temin edilmesi, milyonlarca insanın ülkelerinden kaçmak zorunda kalmasının önlenmesi ve terör örgütlerinin zemin bulabilecekleri ortamın giderilmesi ise, yolu bu değildir. Bu amaca giden yolda Esad yönetiminin artık herhangi bir rolü olamaz zira Suriye halkı bunu istememektedir.’’ diye ekledi.

Türkiye’nin bir komşu ülke sıfatıyla insani ve vicdani sorumluluğunun gereği olarak Suriyeli göçmenlere kapılarını açtığını bildiren Coşkun, ‘‘Türkiye’ye 2 milyondan fazla Suriye’li sığınmışdır. Bu insanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere 8 milyar dolardan fazla para harcadık ve bu desteği vermeye devam etmeyi yine vicdani, insani ve ahlaki sorumluluk anlayışı içinde sürdürmeye kararlıyız. Bunun dışında, ülkelerinde kaçan Suriyelilerin kaçakçıların elinde çektikleri sıkıntılarla da mücadele ediyoruz.

Yalnız 2015 yılında Avrupa’ya geçmek isteyen 65 bin göçmeni Ege Denizinden kurtardık. Biz dört yıldır bütün bunlarla uğraşırken, muhtaç haldeki bu insanlara kendi imkânlarımızla destek olmaya çalışırken, Avrupa ülkeleri sadece mülteci krizi kendi kapılarına dayandığında harekete geçti. Hâlbuki bu kriz 4 yıldır devam ediyor.’’ dedi.

Rusya ile Tahkim süreci kriz değildir

Gazprom’dan alınan gazın fiyatında indirim konusunda tahkim sürecine gidilmesini değerlendiren Büyükelçi, ilk bakışta bunun olumsuz yorumlanabileceğini, ancak neticede iki tarafın zamanında üzerinde anlaştığı, gerektiğinde başvurulacak bir sürecin işlediğini bildirdi.

Büyükelçi: ‘‘Kriz diye yorumlanacak birşey yok. Taraflar önceden gerektiğinde tahkime gidebilecekleri konusunda anlaşmışlardı. Bu normal koşullarda olması arzu edilecek bir durum teşkil etmese de, öngörülen bir çıkış yolu.’’ dedi.

Rusya’nın Türkiye’ye enerji temininde önemli bir ortak olduğunu ifade eden Büyükelçi, ‘‘Türkiye önemli bir enerji tüketim pazarıdır. Rusya ise önemli bir enerji kaynağı ülkedir. Türkiye’nin de Rusya’nın da kendi bulunduğu konumu diğeri üzerinde manipulasyon aracı olarak görmemesi ve enerji alanındaki işbirliğini karşılıklı çıkar anlayışı ve ortak menfaat temelinde değerlendirmesi lazım.’’ şeklinde konuştu.

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8399
 GBP :  2.1472
 TRY :  0.0526
 EUR/USD :  1.0823
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft