AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Erdoğan’dan NATO’ya Azerbaycan çıkışı
03/09/2014 Yazdır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "NATO Zirvesi'nde Azerbaycan'a verilen sözlerin yerine gelmesini isteyeceğiz. Bu artık bir lütuf değildir, bir haktır" dedi.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de resmi temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Cumhurbaşkanlığı Konutu'nda, baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, 28 Ağustos'taki devir teslim töreninin ardından hemen Azerbaycan'a yaptıkları ziyarette, hem ikili hem de heyetlerarası görüşmelerde, iki ülke arasındaki kültürel, eğitim, dış politikaya kadar tüm konuları enine boyuna değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi.

"Kardeşliğimizin zirve yaptığı en önemli konu dış politikada malum Dağlık Karabağ konusudur" ifadesini kullanan Erdoğan, "Bu konuyu yine her zaman olduğu gibi gündemimizin en önemli maddesi olarak ele aldık. Bu konudaki bundan sonra atacağımız adımları yine aramızdaki görüşmelerde, aynı şekilde heyetlerarası görüşmede konuştuk" dedi.

Üzerinde hassasiyetle durdukları bir diğer konunun enerji olduğunu ifade eden Erdoğan, enerji ile ilgili olarak TANAP projesinin büyük önem arz ettiğini kaydetti.

Türkiye üzerinden Avrupa'ya gidecek olan bu enerji hattının özellikle çok çok büyük bir öneme sahip olduğunu dile getiren Erdoğan, bu Azerbaycan'ın özellikle enerjideki gücünü ortaya koyması bakımından çok önemli bir yatırım olduğunu vurguladı.

Erdoğan, TANAP'ın Azerbaycan'daki başlangıç noktası olması bakımından önem taşıyan Güney Kafkaslar Gaz Koridoru'nun, Bakü'deki temel atma töreninin, 20 Eylül'de yapılacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu dayanışmamızın ardından farklı olarak buralarda belli sektörler gerek inşaat noktasında gerek boru sanayinde, bunlarda bir hareketlilik meydana gelecektir. Azerbaycan'ın özellikle son yıllardaki sıçraması Azerbaycan'daki altyapı, üstyapıdaki gelişmeler gerçekten dünyanın da hayranlıkla izlediği bir süreçtir. Bunu değerli kardeşimin iradesinin, ekibinin iradesinin hakikaten çok büyük bir önemi var.

Ben de 11 yıllık başbakanlığım döneminde olsun ve bundan sonraki süreçte olsun o günden bugüne Azerbaycan nereden nereye geldiğini görme bakımından, kardeş Azerbaycan'daki bu gelişmeler bizi de ayrıca mutlu etmektedir, memnun etmektedir. Kardeşlerin güç kazanması inanıyorum ki geleceğe umutla bakışımızı artırmaktadır."

Erdoğan, ticarette atılacak adımlar noktasında da belirledikleri hedefler olduğunu kaydederek, "Bu hedeflere ulaşacağız. 15 milyar dolarlık ticaret hedefimiz var. Bu iradenin her iki tarafta da olduğunu biliyorum. Bundan en ufak endişe söz konusu değil" dedi.

NATO KONUSU

Erdoğan, Bakü'deki temaslarının ardından NATO Zirvesi'ne geçeceğini belirterek, "Zirvede de özellikle bu zirveye yönelik geçmişten bugüne yapılan tüm toplantılarda Azerbaycan'a yönelik verilen sözler var, bu sözleri orada da gündeme getirmek suretiyle bir an önce diğer ülkelere verilen sözler peyderpey nasıl yerine geliyorsa Azerbaycan'a verilen sözlerin de yerine getirilmesini ilgili ülkelerden isteyeceğiz. Bu bir lütuf değildir, haktır. Bunların yerine gelmesi gerekir. Bu konuda kararlılığımızı ifade edeceğiz" diye konuştu.

Türkiye ile Azerbaycan arasında işbirliği yapılabilecek çok fazla alan bulunduğuna işaret eden Erdoğan, bunları baş başa görüşmede de heyetler arasında da görüştüklerini ifade etti.

"Kardeşliğimiz, güçlenerek dayanışma içerisinde geleceğe yürüsün" diyen Erdoğan, mevkidaşı Aliyev'e hitaben, "Şunu biliyoruz iki ayrı devlet tek millet, bu tabii babanın bugüne mirasıdır" ifadesini kullandı. Erdoğan, ortak basın toplantısının ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından Cumhurbaşkanlığı Konutu'nda verilen resmi öğlen yemeğine geçti./dunyabulteni/

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8131
 GBP :  2.1057
 TRY :  0.0523
 EUR/USD :  1.0665
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft