AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Ermeni meselesinde 2015’i beklerken
23/11/2014 Yazdır

1915’in 100. yılı vesilesiyle ilk kez güçlü şekilde örgütlenmeye başladıkları 1965’ten bu yana Ermeni diasporası 2015’e hazırlanıyor.

Başlangıçtaki, “1915’i soykırım olarak tüm dünyada tanıtmak” hedefine ulaşamamış olsalar da, 1915’i “soykırım” olarak tanıyan hatta “inkârını yasaklayan” ülkelerin arasında Türkiye ile ittifak ilişkisi içinde bulunanların oluşu, dahası bu sayının önümüzdeki yıl boyunca artma ihtimali Ankara’yı elbette rahatsız ediyor.

2015’in “soykırım” iddialarının aralarında ABD’nin de yer alacağı çok sayıda ülke tarafından tanındığı bir zincirleme travmalar yılına dönüşmemesi için Türkiye bir süredir çok yönlü bir “2015 Stratejisi” yürütüyor.

Söz konusu stratejinin başlangıcını 2009’da Ermenistan’la imzalanan fakat yürürlüğe girmeyen protokollere kadar götürmek mümkünse de, aslında 23 Nisan 2014’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanken yayımladığı “1915 mesajını” bir milat olarak almak herhalde daha doğrudur. Türkiye’de, Ermenistan’da ve Azerbaycan’da çok tartışılan söz konusu mesajda bir yandan “ortak acı” vurgusu yapılmakta diğer yandan da olup bitenlerin “adil hafıza” temelinde objektif biçimde değerlendirilmesi çağrısında bulunulmaktaydı.

Birçok uzman tarafından, 23 Nisan mesajıyla Türkiye’nin 1915 konusunda bir paradigma değişikliğine gittiği, bunun sıradan bir konjonktürel açılımın ötesinde uzun yıllara damgasını vuracak kalıcı bir çözüm için atılan en önemli adım olduğu değerlendirmeleri yapılmıştı. Peki Türkiye bu çizginin bir adım ötesine geçecek mi? Türkiye’nin paradigma değişikliği, soykırım iddialarını savunanları daha uzlaşmacı bir tavır içine sokacak mı?

Ermenilerin “soykırımın” başladığı gün olarak andıkları 24 Nisan’a sadece beş ay kalmışken yukarıdaki iki soruya cevap vermek hâlâ güç. Bu konuda sinir bozucu bir belirsizlik hakim.

Evvela 23 Nisan 2014 açıklamasının “bir adım ötesine” geçme konusunu tartışalım.

Açıklamada 24 Nisan’ın Ermeniler için “özel anlam” taşıdığı; “Osmanlı İmparatorluğu vatandaşı herkes gibi Ermenilerin de o dönemde yaşadıkları acıların hatıralarını anmalarını anlamanın ve paylaşmanın bir insanlık vazifesi” olduğu; Türkiye’nin, “20. yüzyılın başındaki şartlarda hayatlarını kaybeden Ermenilerin huzur içinde yatmalarını” dilediği ve onların “torunlarına taziyelerini” ilettiği ifade ediliyordu. Açıklamada ayrıca Türkiye’nin meseleye nasıl yaklaştığı yeni boyutlarıyla ortaya konuyordu.

Türkiye’nin o zamana kadarki tutumundan gerçekten de epey farklılık gösteren bu ifadelerin ötesine geçilmesi mümkün değil. Zaten söylenebilecek her şey söylenmiş. İlk defa resmî bir ağızdan 1915 tehcirinin “gayri insani” olduğu dile getirilmiş. Hayatlarını kaybedenlerin huzur içinde yatmaları temennisinde ilk defa bulunulmuş.

Türkiye tarihsel gerçekleri bir kenara bırakıp, sırf ülkenin üzerinde yoğun bir baskı var diye 1915’in bir “soykırım” olduğunu kabul etmeyeceğine göre, Ermenilerin bu ifadelerden fazlası için beklenti içine girmesi anlamsız. Yani, eğer muratları Türkiye ile sorunlarını çözmek, sınır kapısını açtırmak, diplomatik ilişkilerin kurulmasını sağlamak ise Ermenilerin de bu gerçeğin farkına vararak, mevcut zeminde bir yakınlaşma arayışına girmesi gerekiyor.

Ermeniler tek ve homojen bir bütün oluşturmuyorlar Ermeni diasporasının “1915’in soykırım olduğu” dışında bir yaklaşımı, kendi varlık nedenlerini ortadan kaldırabilecek derecede tehlikeli gördüğünü unutmayalım. Onlar için Türkiye’nin “soykırımı” tanımasından ziyade, ABD’nin tanıması ve Türkiye üzerindeki baskıların artması daha önemli. Aksini düşünmek ve Ermeni diasporasının “soykırımdan” vazgeçerek, Türkiye’nin yeni yaklaşımını kucaklamasını beklemek gerçekçi olmaz. Diaspora uzattığımız eli tutmazsa da kıyamet kopmaz!

Türkiye’nin vicdani duruşunun, akılcı, olumlu ve yapıcı tutumunun mutlaka karşılık bulacağını ve bu konunun artık Türkiye’nin sırtında bir yük olmaktan çıkacağını savunanlara katılmıyorum. ABD’nin veya başka devletlerin Türkiye bu olumlu açılımı yaptı diye 1915’e ilişkin yorumlarını değiştireceklerini de hiç sanmıyorum. İsviçre’nin temyiz başvurusu üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Büyük Dairesi’nin Perinçek davasıyla ilgili nihai kararını büyük ihtimalle Nisan 2015’de verecek olması da beni endişelendiriyor. Demek ki, İsviçre Türkiye’nin yeni açılımını yeterli görmemiş. Konu bu gidişle “ifade özgürlüğü” meselesi olmaktan çıkıp, uluslararası bir mahkemenin 1915’i “soykırım” olarak tanımasına kadar gidebilir.

Umarım bunların tümünde yanılan ben olurum.

Prof. Dr. Çağrı Erhan

/turkiyegazetesi/

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8409
 GBP :  2.1446
 TRY :  0.0528
 EUR/USD :  1.0829
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft