AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Ganire Paşayeva Genç Bakış’a Konuk Oldu
27/02/2015 Yazdır

Gazeteciyken dünya liderleriyle görüşmeler yapan, Türkiye’yi karış karış gezen ve çeşitli belgesellere imza atan Paşayeva, Özgecan’ın ailesini de ilk ziyaret eden isimlerden birisi. 

Hocalı Katliamı

-1990’larda Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarını işgali ile başladı. İlk önce Dağlık Karabağ’da başladı. Bununla sınırlı kalmadı. Azerbaycan’ın yedi büyük bölgesini de işgal etti. Dağlık Karabağ’ın Hocalı kentinde amansız bir katliam yaptılar. Tam 23 yıl önce zırhlı araçlar ile o soğuk günde sivil insanları kadın, çocuk demeden yapılan korkunç bir katliam.Kanıt videolar ve fotoğraflar var. İnsanlık aleyhine yapılmış bir suçtur. Bunu yapanlara mahkeme kurulsun, adalet karşısında cevap verilsin.

-Ermenistan yer üzerinden bir kent sildi. İşkencenin ve vahşetin yapıldığı bir soykırım. 613 kişi Hocalı’ da katledildi. Ama bu rakam 613 ile bitmedi. Birçok insan yaralı kaldı. Birçok insan rehine olarak götürüldü. Yaşadıkları işkencelerden sonra kısa zamanda öldüler. 25 çocuk Hocalı’ da tüm ailesini kaybetmiş.

Şuan konuk olan Reşat Zeynallı’nın doğum gününde hem evi işgal edilmiş, hem de babası katledilmiş, kabri bile yok. Bu insanlar evlerine bile dönemiyorlar. Bugüne kadar 23 yıldır doğum gününü kutlamayan bir çocukla sohbet ediyoruz. 23 yıldır evlerine dönemiyorlar. Öyle acımasız bir durum ki ben buna soykırım kelimesini rahat rahat söyleyebiliyorum.

-Eğer siz etnik, dini bir gruba onun kimliğinden dolayı, inancından dolayı onu katlediyorsanız bu soykırımdır. Ermeniler bunu “onları Türk oldukları için öldürdük” diyerek yazdılar.

Reşat Zeynallı- Fatih Üniv. Öğrencisi. Babası Hocalı'da şehit düşmüş. Yaşadıklarını programda anlattı.

-17 Şubat 1992 tarihinde bizim köyümüz işgal edildi. 2 katlı çok güzel evimiz vardı. 4 duvarı demir vagonda yaşamak zorunda kaldık.Ben 23 senedir doğum günümü kutlamıyorum. Benim babam son nefesine kadar savaşıp 17 Şubat’ta şehit oldu.Babam okul müdürüydü. Geleceğinizden, ailenizden, belki de yüzünü 2-3 kez gördüğünüz çocuğunuzdan vazgeçiyorsunuz. Yaşamak ve ölmek arasında bir seçim yapıyorsunuz.

Ermeni iktidarının başında duranlar cezasız kalıyor. Biz yargılanmalarını istiyoruz. İşgal ettikleri o topraklardan çıkacaklar, o toprakları bize geri verecekler. Bizden resmi özür dileyecekler.

“Türk milleti tarihinde hiçbir zaman hiç kimseye karşı soykırım yapmadı.”

-Osmanlı günümüz modern toplumlarının dahi yapmayacağı şeyi yaptı. Öldürmedi ve tehcir uyguladı. Başka bir devlete de göç ettirmedi yine kendi toprakları içinde başka bir bölgeye göç ettirdi.

-Türk milleti tarihinde hiçbir zaman hiç kimseye karşı soykırım yapmadı. Türkler tarihte kesintisiz imparatorluklar kurmuş bir millettir. İmparatorluklar soykırımlar ve ırkçılık felsefesi ile kurulamaz. Hoşgörü ile kurabilirsiniz. Osmanlı birçok azınlığı içinde barındırdı ve yaratılanı yaratandan ötürü sevdik felsefesi ile yürütüldü.

-İngilizler 3 Ocak 1919 tarihinden 10 Ağustos 1921 tarihine savaş esirlerine kötü muamele ve Ermeni katli iddiası ile 147 Osmanlı üst düzey yetkilisini Malta’ya hapsettiler. Osmanlı yenilmişti zaten. Osmanlı’yı suçlu çıkarmaya çalışıyorlar. İngiltere Kraliyet Başsavcılığı soruşturma sonucunda ortada hukuki hiçbir şey yoktur, bu yapılamaz raporu vermiştir. 29 aylık tutukluluktan sonra o insanların katliam ile ilgili hiçbir suçları olmadığı ispatlanmıştır. Böyle bir katliam olmamıştır.

Ermeni Diasporası Neden Bu Kadar Etkili?

-Ermeni lobisi sözde Ermeni Soykırımını tanıtma için çok çalıştılar. Yalanlarını dünyaya anlattıklarında biz Türk milleti olarak gerçekleri anlatmadık.

-Ermeniler sözde soykırım tanıtımını yaparken bunu sadece tanıtım olsun diye yapmıyorlar. 3T dedikleri tanıtım, tazminat, toprak. Batılı güçler vadettiklerini veremedikleri için destek veriyorlar. Bugünde Türkiye’nin güçlenmemesi, Avrupa Birliğine girmemesi ve zayıflatmak amacıyla bu konuyu ciddi anlamda kullanıyorlar.

-Hocalı’ da katledilenler Azerbaycan vatandaşı oldukları için Türk oldukları için katledildiler ve o coğrafyada Türklüğün bedelini ödediler.

-Aslında bunu tek biz ödemedik, Ahıska Türkleri evinden sürgün edildiler. Kırım Türkleri bedel ödedi.

-Ermenistan sınırları içinde 1948-1953 dönemlerinde yüzbinlerce Türk göç ettirildiler. Azerbaycan’ın Zengezur bölgesini alarak zorla Ermenistan’a verildi.

-Türkiye’nin Türki Cumhuriyetler ile sınırlarını kaldırdılar. İnsan hakları diye bağıran Avrupa’nın gözü önünde 1 milyon insanın hakkı Ermenistan tarafından 23 yıldan fazladır ihlal ediyorlar. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurdular. İnşallah pozitif kararlar alınacak. Bunun başka yolu yok.

Doğu Perinçek Davası
-Bir tarafta hukuk, bir tarafta politika konuşuluyordu. Avrupa insan hakları mahkemesi üst düzeyde de bu kararı olduğu gibi saklamasını bekliyorum. Çünkü ortada hukuki delil olmadan politik deliller ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin karar alması ciddiyen itimadı sarsar. Adaletin sağlanacağını düşünüyorum. Zaten müracaat çok doğru bir karardı. Mücadelemizde sonuna kadar gideceğiz. Her geri adım bize hoş olmayan sonuçları getirir. Bizim hesaplaşacağımız bir şey yok.

Bizim davamız inkar yasasından önce davanın kendisi ile o yanlış kararın kaldırılması gerekir. Fransa parlamentosunun başka bir ülkenin tarihi hakkında karar vermesi yanlış bir durum.

“Bir cumhurbaşkanı bugün Türkiye topraklarından toprak almanız gerekir” diye bir ideoloji yüklüyor”
Ermenistan Devleti’nin Başkanı 'bizim nesil Dağlık Karabağ’ı aldı. Sizin nesliniz Ağrı dağını alması lazım' diyor. Bir Cumhurbaşkanı bugün Türkiye topraklarından toprak almanız gerekir diye bir ideoloji yüklüyor. Ermenistan bağımsızlığını kazandığında Türkiye Ermenistan’ın bağımsızlığını tanıdı. Ermenistan karşılığında ne yaptı?  Anayasasına Türkiye toprak iddiası koydu. Sözde Ermeni soykırımı konusunda iddialı bir konu koydu.

“Ermenistan, Azerbaycan toprakları hiçbir zaman senin olmayacak”

Başbakan Davutoğlu İstanbul’da birçok azınlık ile görüşmesinde Ermenilerin Türkiye Ermenistan sınır kapısı ile sorusunun cevabına Ermenistan Dağlık Karabağ’ı işgal etmiş bunun dışında yedi bölgeyi de işgal etmiş. O zamana kadar Türkiye Ermenistan sınırı açıktı. Dağlık Karabağ’ın işgale gittiği zamanda Türkiye’nin Ermenistan sınırı açıktı. İşgali Karabağ’ın dışına çıktığı zaman bu mezalimi artık yeter diye kapattı. Sadece bir rayonu boşaltsalardı Ermenistan sınırlarının açılması konusuna bakılabilirdi.

-Ermenistan bir bölgeyi bile azat etmek istememiş. Böyle bir toplum böyle bir zihniyet ile bu bölgede huzurun olması mümkün değil. Ermenistan şunu düşünmeli “biz birçok insana zarar verdik biz ne kazandık?” Ekonomi olarak çöküyor. Tabi ki böyle bir devlet kalkınamaz. Ne yapacaklar Türkiye’den toprak mı alacaklar? Ben Türk Milleti’nin Türkiye’den toprak vereceğine hayatım boyunca inanmıyorum. Herkes gelip bir toprak alsaydı Türkiye olmazdı zaten. Ermenistan, bugün işgal ettiğin Azerbaycan toprakları hiçbir zaman senin olmayacak.

“Bütün kararlar orada Ermenistan’ın işgalci olduğunu gösteriyor”
Uluslararası örgütler dünyanın Ermenistan dışındaki bütün ülkeleri Azerbaycan sınırlarını tanımış. Bütün kararlar orada Ermenistan’ın işgalci olduğunu gösteriyor. Azerbaycan 1990’ların Azerbaycan’ı değil. Bugün Azerbaycan’ın askeri bütçesi bütün Ermenistan’ın bütçesi kadardır. Bir kalkınan Azerbaycan var birde yoksullaşarak daha da geriye giden Ermenistan var.
-Karabağ konusunda Birleşmiş Milletler kararını uygulamıyor. 1 milyon kişinin hakkı sizi neden ilgilendirmiyor.

“Birçok insanı kendi elimle kabre koydum”
Bizim isteğimiz işgal bitsin. Toprak bütünlüğümüz dünya tarafından tanınsın, göçmenler yerine dönsün. Ermenistan’ın diasporaya ve bugünkü ülkeyi yöneten zihniyete dur demeleri gerekir. Biz bu kadar acıya rağmen hakkımızı istiyoruz. En çok şehit veren insanlardan biride benim. Birçok insanı kendi elimle kabre koydum. Bazılarının kabri bile yok. Buna rağmen gelin bu sorunu masada çözelim diyoruz. Yeni bir savaş başlamasın.

Kadına Şiddet Nasıl Çözülür?

-Dünyanın birçok bölgesinde kadına şiddet arttı. Yaşadığımız bugünkü durumu değerlendirerek çözüm bulmamız gerekiyor.
-Şunu unutmayalım Özgecan bizim kardeşimizde, bizim kızımızda olabilirdi.

-Türkiye’de de Azerbaycan’da da eğitim tabi ki şart. İlk önce aileden başlanmalı. Ailede erkek çocukların iyi yetiştirilmeli kadın haklarına saygılı olmaları sağlanmalı. En kötü psikolojilerden birisi “kadın benimdir” “ister severim ister dönerim” kadına mülkiyet gibi bakmak çok yanlış.

-Şiddet küçük küçük başlar sonra büyür. Önce aile içi şiddette başlar. Bizim toplumumuzda güçlü erkek anlayışı fiziksel güç ile belirtilir. Ama güçlü insan zaten şiddete başvurmaz.

-Türk milletinin tarihinde biz toprağa kız olduğu için çocuk gömmedik.

-Mutlaka kadınların, kızların en azından ortaokulu bitirmeleri bir meslek sahibi olmaları gerekiyor. Raporlara göre %90’dan fazla ile eğitimsiz, mesleği olmayan, özgüveni olmayan kadınlar şiddete sonuna kadar tahammül ediyorlar.

-Bu konulara kadın erkek sorunu gibi bakılmaması gerekiyor. Bu aslında insan hakları sorunudur. Aydın erkekler kadınlardan daha çok mücadele etmelidirler. 20.yy’lın evvelinde İsmail Gaspıralı “Kadınlar” dergisi bırakmıştı. Sırf kadınlara destek olmak için. Bizim çocuklarımıza dede korkut destanını yeniden okutmamız gerekir. Burada kadının güçlü olması toplumda ne kadar önemli olduğu anlatılmıştır.

-Hüseyin Cavit 20.yy’ın öncesinde kadın şiiri yazmış. Dünyaya verilecek en güzel mesajdır, diyor ki ; “kadın gülerse şu ıssız muhitimiz gülecek”.  Sürüklenen beşeriyet kadın ile yükselecek. Kadının yükselmediği, hakkının verilmediği, iyi eğitimi olmayan toplum hiçbir zaman yükselemez.

-Kadın hakları ile ilgili yapılan programlar genelde popülist programlar oluyor. Ne zaman bir cinayet olsa o zaman gündeme geliyor. Sonuçlar ile mücadele edilmez. Nedenler ile mücadele edilir.

- Kadın haklarını sadece şiddet üzerine konuşmamak lazım. Aynı zamanda toplumdaki haklarına bakmak lazım. Toplumun her kademesinde kadınların rolünün artması gerekir. Bence bu konuda gençlerin çok hassas olması gerekiyor. Hak eşitliği olması gerekiyor.

AŞK, SEVGİ ÜZERİNE
Allah seven kalplerdedir. Ben buna inanıyorum. Çünkü dinimizde “ne yer kucaklayabilir beni ne gök, sadece inanan kullarımın yüreğine sığabilirim” diyor. Kalbinde sevgi olan insan kötü olamaz. Hoşgörü hissi, anlayış duygusu, sevgi eksikliği aile içi şiddetten tutun toplumdaki şiddete, dünyadaki bu kadar şiddetin nedeni bu. Genç nesillerin sevgi ve anlayış üzerine yetişirse olaylar daha da azalır./egitimajansi/

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8055
 GBP :  2.1122
 TRY :  0.0522
 EUR/USD :  1.0621
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft