AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Güney Kafkasya’da Güvenlik Sorunları" Konferansı
21/10/2014 Yazdır

USAK Başkan Yardımcısı Çolakoğlu: "2014 yılı içerisinde Kırım ve Doğu Ukrayna'nın bir sorun alanı haline dönüştüğünü görüyoruz.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Çolakoğlu, Güney Kafkasya'nın 1990'llı yıllardan beri önemli güvenlik sorunlarının merkezi haline geldiğini belirterek, bu bölgenin Kırım ve Ukrayna sorunları çözülmeden Karadeniz'in işbirliği alanına dönüşmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) ve Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) tarafından "Güney Kafkasya'da Güvenlik Sorunları Konferansı"nda konuşan Çolakoğlu, Yukarı Karabağ sorunu, Abhazya ve Güney Osetya sorunlarının halen çözülmediğine dikkati çekti. Çolakoğlu, "2014 yılı içerisinde Kırım ve Doğu Ukrayna'nın bir sorun alanı haline dönüştüğünü görüyoruz. Bu sorunlar çözülmeden Güney Kafkasya ve Karadeniz bölgesinin daha genel anlamda bir işbirliği alanına dönüşmesine mümkün değil" dedi.

Çolakoğlu, Yukarı Karabağ, Abhazya ve Güney Osetya sorunlarının çözümünün özellikle Azerbaycan, Gürcistan, Ukrayna ve Moldova'nın toprak bütünlüğü ve ulusal egemenliklerinin korunması çerçevesinde yapılması gerektiğini vurguladı. Çolakoğlu, "Aksi halde bölgesel işbirliği ve barış olumsuz etkilenir. Dağlık Karabağ sorunu zaman zaman sıcak çatışmalarla tekrar gündeme gelmekte ve bu sorunun da acilen çözülmesi gerektiğini dünya kamuoyuna açıkça göstermekte" şeklinde konuştu. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Temsilcisi Erestu Hebibbeyli de  Kafkasya'nın çok hassas bir bölge olduğunu hatırlatarak, Güney Kafkasya bölgesinin güvenlik ve istikrarının Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında gerçekleştirilen Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü Tiflis-Erzurum ve benzer enerji ve altyapı projelerine bağlı olduğunu ifade etti. 

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Faig Bagirov ise güvenlik sorunlarının Güney Kafkasya için en önemli konu olduğunu, bu konuların sadece bölge ülkelerini değil uluslararası sistemin önemli aktörlerini de ilgilendirdiğini belirtti. Bagirov, "Bu kadar yoğun ilgi ve sorunun sıcaklığına rağmen 25 yıldır Güney Kafkasya istikrara kavuşamamış, siyasi, askeri ve etnik zeminde ortaya çıkmış güvenlik sorunları çözülememiştir" ifadesini kullandı. 

Tarihin jeopolitik konumundan dolayı Kafkasya'da daha sık tekerrür ettiğini dile getiren Büyükelçi Bagirov, "Tarihin bütün dönemlerde bu bölge bütün devletler için cazibe merkezi haline gelmiştir. Büyük güçlerin rekabetleri burada hiç eksik olmamıştır" dedi.

Konferansta konuşan Gürcistan eski Dışişleri Bakanı Eka Tkeshelashvili da Ukrayna'da meydana gelen olayları Balkanlar ve Karadeniz bölgesini de göz önünde bulundurarak çok daha büyük çerçevede değerlendirmek gerektiğini söyledi. Tkeshelashvili, "Burada yaşanan sorunlar aslında birçok zaman dışarıdaki aktörlerin çıkarları doğrultusunda şekillenmekte" diye konuştu. Tkeshelashvili, "Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında ciddi ilişkiler gelişiyor ama bu dinamik içerisinde Ermenistan eksik kalıyor. Ekonomi, güvenlik ve kültür gibi alanlarda Ermenistan ile Güney Kafkasya arasında ilişki kuramıyoruz. Bu tabii ki bölgedeki ilişkilerin geliştirilmesi açısından gelecekte olmasını ümit ettiğimiz bir şey" değerlendirmesinde bulundu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'na bağlı SAM Başkanı Ferhad Mammadov ise, Güney Kafkasya bölgesindeki güvenlik sorununa dikkati çekerek, Azerbaycan'ın Yukarı Karabağ topraklarını işgal eden Ermenistan'ın bütün önemli projelerin dışında kaldığını söyledi. Mammadov, Güney Kafkasya ülkelerinin mali kaynaklarının yüzde 80'inin Azerbaycan'da olduğunu, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'nin hayata geçirdiği ortak projelerden faydalanamayan Ermenistan'ın ekonomisinin kötüye gittiğini ve Ermeni vatandaşların sürekli yurt dışına göç etmek zorunda kaldığını kaydetti./aa/

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8109
 GBP :  2.1183
 TRY :  0.0525
 EUR/USD :  1.0652
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft