AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Rusya ile iyileşen ilişkiler inşaatçılara ilaç gibi geldi
15/07/2016 Yazdır

Türkiye ve Rusya arasındaki uçak krizinin aşılması sonrası iyileşmeye başlayan ilişkiler, turizmciler kadar inşaat sektörünü de oldukça sevindirdi. Sektörün önemli aktörleri, yeni dönemde hem Rusya’da iş yapan müteahhitlerin çalışmalarını artırarak devam edeceğini, hem de Rusların ülkemizdeki yatırımlarının süreceğini kaydediyor.

Rusya’nın Türk inşaat sektörü için en önemli pazarlardan biri olduğunun altını çizen Şahika Grup Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İç Mimar Murat Altuntaş, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden normalleşmesini sevinçle karşıladıklarını belirtti.



Krizin aşılmasının ardından Türk müteahhitlerin çalışmalarına kaldıkları yerden devam edeceğini ifade eden Altuntaş, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın attığı adım ve sonrasında hükümetimizin Rusya ile ilişkilerin düzelmesi konusunda yaptığı çalışmaların, inşaat sektörü açısından çok değerli olduğuna inanıyorum. Türkiye’nin önde gelen ticari ve ekonomik ortaklarından biri konumunda olan Rusya, Türk inşaat sektörü için çok önemli. Ülkede, onlarca Türk müteahhit ve binlerce çalışan var. İyileştirme sürecinin turizm sektörüne olduğu kadar, inşaat sektörüne de bugüne kadar olduğu gibi katkı sağlamaya devam edeceğini, Rusya’nın Türk müteahhitlerin projelerine ev sahipliği yapmayı artırarak sürdüreceğine eminim. Şu an dönemsel bir durgunluğa giren Türk inşaat sektörünü, ilişkilerin normalleşmeye başlaması oldukça heyecanlandırdı. Önümüzdeki dönemde askıya alınan projelerin tekrar gündeme gelecek olması ve başlayacak yeni işler için Türk inşaatçılar şimdiden hazırlıklara başladı” dedi.

2023 hedeflerine ulaşmada Rusya’nın rolü büyük

Rusya ve Türkiye’nin geçmişe dayanan sağlam ilişkileri olduğunu anımsatan Onursal Gayrimenkul Geliştirme AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün ise krizin aşılmasının iki ülkeye de ciddi getirileri olduğunun altını çizdi.



Öngün, şunları söyledi:

“İlişkileri normale döndüren açıklamalar sonrası Türk turizm sektörü hızla toparlanmaya başladı. Aynı durum inşaat sektörü için de geçerli. Rafa kaldırılan projeler yeniden gündeme geliyor, Türk inşaat firmaları Rusya’daki ihaleler için davet alıyor. Bu, iki ülke arasındaki sağlam bağların yanı sıra müteahhitlikte Çin’den sonra dünya ikincisi olan Türk inşaat sektörünün de büyüklüğünü gösteriyor. Türk müteahhitler, 1972’den bugüne, 108 ülkede 324,5 milyar dolar değerinde 8 bin 730 projeye imza attı. Bu çok ciddi bir başarı. Türkiye’nin yurt dışı müteahhitlik sektörü iş hacmini 2023’e kadar 100 milyar dolara çıkarma hedefine en önemli katkıyı sağlayacak ülkelerden biri ise Rusya. Bunun yanında Rus yatırımcı da birikimlerini Türkiye’den gayrimenkul satın alarak değerlendirmeyi sürdürecek. Hali hazırda, Türkiye’den gayrimenkul alan yabancı yatırımcıya oturma izni ve vatandaşlık hakkı verme düzenlemesinin de gündemde olması Rusların rotasını yatırım için de ülkemize çevirmesini sağlayacak. İki ülke arasındaki gayrimenkul ve inşaat konusundaki işbirliğinin kısa süre içinde öncekinden de iyi hale geleceğine inanıyorum.”

İnşaat sektörünün her elemanı olumlu etkilenecek

BEKAŞ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Karahasanoğlu da Türk ve Rus yetkililerin attığı olumlu adımların, iki ülkenin ekonomilerine de doğrudan fayda sağlayacağına inandıklarını ifade etti.



Türk inşaat sektörünün tüm bileşenleriyle hareketleneceğini vurgulayan Karahasanoğlu, “Yaşanan gelişmeler ne yazık ki iki ülkeyi de olumsuz etkiledi. Ancak sonrasında atılan barış tohumları bu olumsuz havayı dağıttı, iki ülke ilişkileri yeniden rayına oturdu. Özellikle uzun yıllardan bu yana Türkiye ve Rusya arasında sağlam köprüler kurulmasını sağlayan inşaat sektörü yeniden ateşlendi. Demircisinden, çimentocusuna; boya imalatçısından, inşaat işçisine kadar inşaat sektörünü oluşturan her eleman iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesinin olumlu etkilerini hissedecek. Sektörün kendi içinde girdiği bu hareketlenmeye bağlı olarak yatırımlar da artış gösterecek” ifadelerini kullandı.

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8152
 GBP :  2.1198
 TRY :  0.0523
 EUR/USD :  1.0678
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft