AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» TSK’dan IŞİD’e Operasyon! Peki Neden Cerablus?
24/08/2016 Yazdır

TSK Özel Kuvvetleri, Suriye'de Halep'e bağlı Cerablus'un terör örgütü IŞİD'den temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlattı.

TÜRKİYE İKİ YILDIR UYARIYOR

Bir süredir beklenen harekatta, karadan atış unsurları ve koalisyon güçleriyle birlikte Türk jetleri, Cerablus'taki IŞİD hedeflerini vuruyor. Çünkü Türkiye iki yıldır o bölgede hem IŞİD'i istemediğini, hem de bir PYD yapılanmasına, YPG güçlerinin burada kontrolü ele geçirmesine izin vermeyeceğini en üst makamlardan; Cumhurbaşkanı ve Başbakan seviyesinde ifade etmişti.

 

 

 

YPG'NİN KUZEYE YÜRÜMESİ RAHATSIZLIĞI ARTIRDI

Son gelişmelerle birlikte, özellikle YPG'nin kuzeye doğru, Cerablus'a doğru yürümeye başlaması, Türkiye'nin rahatsızlığını artırdı. Karadan Suriyeli muhaliflerin, Özgür Suriye Ordusu'nun Cerabslus'a yönelik operasyonu bekleniyordu. Türkiye iki gündür topçu atışıyla hem Cerablus'taki IŞİD hedeflerini hem de YPD hedeflerini bombalıyordu. Bu sabah itibariyle de Türk Hava Kuvetleri IŞİD hedeflerini vurmaya başladı, bordo bereliler karadan bölgeye girdi.

IŞİD'İN ELİNDE KALAN SON KENT

Karkamış ile Cerablus evlerin karşı karşıya durduğu çıplak gözle evlerin görülebildiği iki kent. Biri Türkiye diğeri Suriye tarafında. Suriye'de 2011 yılından itibaren iç savaşa dönüşen daha sonra küresel kriz haline gelen bu süreç içinde Cerablus'un da önemli bir rolü oldu. Cerablus, 911 kilometreklik sınır hattında IŞİD'in elinde kalan son kent.

MESAFE 25 KİLOMETRE

Özellikle Menbiç'in de YPG tarafından alınmasından sonra YPG'nin Cerablus'a yürüyeceğine dair beklenti oluştu. Böyle bir harekata yani kuzeye yürümeye başladılar. Aradaki mesafe 25 kilometre kadardı ancak YPG güçleri burada Türk ordusuyla karşılaştı.

"FIRAT'IN BATISINA GEÇİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"

Türkiye daha önce böyle bir harekata izin vermeyeceğini Cerablus'u YPG'nin eline geçmesine izin vermeyeceğini açıklamıştı. YPG, 2014 yılında da Fırat'ın diğer tarafıdan yani Cerablus'un 200 metre kadar doğusundan Fırat'ı geçerek Cerablus'u ele geçirmeye çalışmıştı. Buna Türk topçusu izin vermemişti. O dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Fırat'ın batısına geçilmesine izin veremeyeceğiz diyerek bunu sık sık dile getirmişti.

DOĞRUDAN DESTEK

2014'te olduğu gibi 2016 yılında da Türkiye yine YPG'nin Cerablus'u ele geçirmesine izin vermedi ancak farklı olarak IŞİD'in Suriye sınırından atılması için muhaliflerin de desteklendiği Türk ordusunun karadan topçularla, havadan jetlerle doğrudan destek verdiği bir hareket içerisine girdi.


MEVZİLENİLECEK BAŞKA KENT YOK

Cerablus burada çok önemli rol oynuyor. Haritada Fırat'ın batısında Karkamış'ın karşısında Cerablus'u görüyorsunuz. Burası IŞİD'in elinde. Fırat'ın doğusunda YPG güçleri var. YPG güçleri güneyden veya doğudan bir harekatla Cerablus'u aldığı zaman arada 80-90 kilometrelik bir IŞİD hattı görünüyor Türkiye sınırının batısına doğru. Ancak bu hatta Cerablus gibi başka bir büyük bir kent yok. Bir grubun ya da örgütün girip içinde üst gibi mevzileneceği başka bir büyük şehir yok.

SINIRIN TAMAMI YPG-PYD KONTROLÜNE GEÇER

YPG'nin Cerablus'u aldığını düşünürsek Afrin ile Cerablus'u birbirine bağlanması çok kolay olacak. Arada ufak tefek köyler var. Bu köylerdeki kuvvetleri söküp atmak çok zor değil. Dolayısıyla Cerbalus ile Afrin birbirine bağladığı zaman Türkiye'nin 911 kilometrelik sınırının tamanın YPG'nin PYD'nin kontrolü ele aldığını görmüş olacağız. Türkiye buna hiçbir zaman izin vermeyeceğini söylemişti.

TÜRKİYE KORİDORA İZİN VERMEYECEK

Türkiye böyle bir yapılanmaya, sınırda Kürt koridorunun oluşmasına izin veremeyeceğini söylemişti. IŞİD'in varlığında rahatsız olduğunu söylemişti. Geldiğimiz nokta itibariyle iki gündür Cerablus'a topçu ateşi vardı ve bugün harekata başlandı.

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8409
 GBP :  2.1446
 TRY :  0.0528
 EUR/USD :  1.0829
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft