AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Karabağ’da savaş rüzgarları esiyor
06/08/2014 Yazdır

Yaklaşık 20 yıldır kırılgan bir ateşkesin hüküm sürdüğü Azerbaycan-Ermenistan sınırında son günlerde şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

İki tarafın da birbirini suçladığı çatışmalarda doğrulanamayan haberlere göre şu ana kadar 90'a yakın kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin yaralandığı iddia ediliyor.

70 Ermeni askerin öldürüldüğünü ileri süren Bakü, Azerbaycan tarafının 17 kayıp verdiğini açıklıyor. Ermenistan ise, en az 25 Azerbaycanlının öldürüldüğünü duyuruyor. Ateşkes bölgesinde daha önce de çatışmalar yaşanmıştı, ancak can kayıplarının sayısı hiç bu kadar yüksek açıklanmamıştı.

İki komşu ülkeyi savaşa sürükleyen krizin kökeninde Karabağ sorunu bulunuyor. Azerbaycan'a ait özerk bir cumhuriyet olan Karabağ'da yaşayan Ermeniler Sovyetler Birliği'nin son döneminde isyan bayrağı açarak tek yanlı bağımsızlık kararı almıştı.

Bunun üzerine çıkan savaşta perde arkasında Sovyet ordusu tarafından desteklenen Ermeniler Karabağ'ın tamamını ele geçirmekle kalmamış, çevresindeki Azerbacanlı topraklarını da işgal etmişti. 30 binden fazla kişinin öldüğü, bir milyondan fazla Azerbaycanlının nin evlerini terketmesine yol açan savaş büyük devletlerin araya girmesiyle 1994 yılında son buldu. Topraklarının yüzde 20'sinden fazlası işgal altında tutulan Bakü ateşkese uymasına rağmen bugünkü sınırları kesinlikle tanımıyor.

Gözler Soçi zirvesinde

Dikkat çekici olan, cephedeki son 20 yılın en şiddetli çatışmalarının, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'le Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan arasında Rusya'nın arabuluculuğunda yapılacak görüşmelerin hemen öncesine rastlaması. İki liderin bu hafta sonu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Soçi'deki yazlık konutunda bir araya gelmesi planlanıyor.

 

Çatışmaların neden çıktığı konusunda farklı değerlendirmeler var. Örneğin, Bakü'deki Azerbaycan Stratejik Araştırmalar Merkezi dış politika uzmanı Cavid Veliyev, sorunun farklı bir boyutuna dikkat çekerek, "Ermeni özel birliklerinin Azerbaycan'a saldırısını aslında Avrasya coğrafyasında gelişen son olaylardan ve jeopolitik mücadeleden bağımsız değerlendirmek mümkün değil.

Kendi bağımsızlığını Karabağ`ın işgaline kurban veren Ermenistan bölgede diger güçlerin jeopolitik oyunun bir parçası haline geldiği için bu saldırıları düzenleyebiliyor”dedi. Veliyev ayrıca,"Öte yandan son yıllarda Azerbaycan'ın cephede elde ettiği başarılar ve psikolojik savaştaki başarıları Ermenistan`da bir moralsızlik yaratmıştır.

Bu anlamda Ermenistan bu fırsattan yararlanarak moral bozukluğunu düzeltmeye çalışıyor. Hatta son saldırılarda verdiği kayıp sayısını saklamaya çalıştı. Sorun çözülmediği sürece savaşın yeniden çıkma ihtimali var. Bu nedenle uluslararası toplum bir an önce dikkatini bu soruna yöneltmeli” diye konuştu.

Moskova rahatsız

Cihan Haber Ajansı'nın Moskova Bürosu'nda çalışan Azerbaycanlı gazeteci Fuad Seferov ise, Rusya'nın son dönemde Ermenistan'da Batı yanlısı ve Moskova karşıtı gösterilerden rahatsız olduğunu düşünüyor. Seferov, "Azerbaycan işgal altındaki bazı topraklarını almak için zaten bahane arıyordu. Erivan'ın Karabağ dışındaki yerleri ‘tarihi Ermeni toprağı' diye sahiplenmesi Bakü'yü son derece rahatsız etti. Benim gördüğüm kadarıyla Putin Azerbaycan'ı dışlamak istemiyor, hatta silah satıyor. Buna karşılık Erivan'da Moskova karşıtları güçleniyor. Ruslar, Ermenileri cezalandırmak için yaşananlara göz yumuyor olabilir” dedi.

Bu değerlendirmede haklılık payı olabilir. Yine de Ermenistan'ın Rusya'nın Kafkasya'daki tek müttefiği olduğu gerçeğini unutmamak gerekiyor.

Meşru hak

Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini yakından izleyen ve bölgeyi yakından bilen bir Türk diplomatik kaynak ise farklı düşünüyor ve Azeri tarafının çatışmaları kışkırtmak için bu aşamada nedeni bulunmadığını söylüyor. Adının açıklanmasını istemeyen bu kaynak, "Öncelikle şunu unutmamak gerekiyor, çatışmaların yaşandığı yer Azerbaycan toprakları. Bu toprakların Azerbaycan'a ait olduğunu uluslararası camia kabul ediyor. Dolayısıyla Bakü'nün gerektiğinde buralarda silah kullanması meşru hakkıdır”diyor.

Aynı diplomatik kaynak, "Aslında Azerbaycan'ın resmi tutumunda bir değişiklik yok, hala sorunun barış yoluyla çözülmesini istiyor. Ancak, Aliyev'in de söylediği gibi Azerbaycan toprakları sonsuza kadar Ermeni işgali altında kalamaz...” diye konuştu. Türk diplomat, yine de Azerbaycan'ın bu aşamada Ermenistan'la savaşa girmekten çok ekonomisini güçlendirmeye ağırlık verdiğini, dolayısıyla çatışmaları kışkırtması için bir neden bulunmadığını sözlerine ekledi.

Yaşanan çatışmaların şiddetine rağmen taraflar arasında yeniden topyekun bir savaşın başlamayacağını düşünenler hala çoğunlukta bulunuyor./mynethaber/

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8055
 GBP :  2.1122
 TRY :  0.0522
 EUR/USD :  1.0621
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft