AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Lavaş konusunda Erzurum’dan da tepki: “Akıllı düşünene kadar deli oğlunu everir kurtulur”
01/12/2014 Yazdır

Hadsizler birkaç yıl önce SARI GELİN türküsünü cenaze marşı yerine millete dinlettiler. Fakat anladılar ki “Sarı Gelin Erzurum Türküsüdür, Kimsenin Cenaze Marşı Değildir!”seslerini kesip oturdular.

Şimdi de; UNESCO, Ermenistan mutfağının ayrılmaz bir parçası olduğunu belirttiği lavaşı “Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi”ne eklemiş ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 2014 yılının “Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi”ni açıklamış. Lavaş “Ermeni mutfağının ayrılmaz bir parçasını oluşturan ince ekmek” şeklinde tanımlanmış. Şaşkınlar daha bilmiyorlar ki ne halt etsinler.

Bir gün sonra Azerbaycan hemen itiraz etti ve itiraz kabul edildi. Armenian Report gazetesinin haberine göre, lavaş hakkında bilgilerin UNESCO Konvansiyonu uyarınca kaydedilmiş olduğu dosya ismi değiştirildi ve böylece lavaş Ermeni mutfağına has bir gıda türü olmaktan çıktı.

Azerbaycan Kültür Bakanlığı’ndan ise "Komitede yapılan istişareler neticesinde; bir yiyecek türünün, Ermenistan topraklarında pişse bile Ermeni halkına has sayılamayacağı sonucuna vardık" açıklaması yapıldı. 

Vallahi bravo Azerbaycan’a ,bizde bir söz vardır “akıllı düşünene kadar deli oğlunu everir kurtulur” aynen öyle oldu ama akıllı olduğumuz da pek söylenemez..

Erzurum da bu makamlarda bir yürekli yok ki çıksın da bir açıklama yapsın. Ermeniler “lavaş”a da sahip çıkacak elbette, yıllarca maraba olarak kaldıkları topraklarda “Lavaş” ile adam oldular. Ağalarının evlerinde “lavaş” yediler niye sahip çıkmasınlar. Soracaksın Ermenilere “sizler iyi zanaatkârmışsınız” bunu kabul ediyoruz ama ekmekle ilgili ne gibi bir kültür getirdiniz bu topraklara. Biz büyüklerimizden hiç duymadık “lavaş” ermeni ekmeğidir, “tandır” Ermenilerin bize öğrettiği bir fırın çeşididir, Ermenistan da “tandır “kullanılır diye.

Allah’ını seven söylesin. Hiç böyle bir şey duydunuz mu büyüklerinizden “biz onlardan öğrendik” dediler mi?  Öğrenmek ayıp değil üstelik gurur duyulacak bir özelliktir. İnsanoğlu ölene kadar öğrenmenin arkasından koşar. Sonra insanlar kendilerinden bir adım ilerde olan kişilerden bir şeyler öğrenir. Hatta tandır Erzurum, Bayburt veya Erzincan’da değil Gümüşhane’de yapılan ev fırınıdır. Hatta yurdumuzun hiçbir yöresinde evin başköşesinde Evi Tandır evinde yere gömülü “tandır”a rastlayamazsınız. Bunlar memleketimize gelmişler, aç karınlarını doyurmuşlar, yaptığımız iyiliklerin karşısında sütlerinin gereği olan zalimlikleri yapmış, çıkıp gitmişler. Yanı yöresel anlatımla “hizmetkâr” “maraba” olarak burada yaşamışlar.

Gittikleri zaman da beylerden, hanımlardan ne öğrenmişlerse memleketlerindekilere de onları öğretmişler. Bu durum komşuluk ilişkilerinden ortaya çıkan, kültür alış-verişinden oluşan bir durumdur. Hiçbir hanım, hiçbir bey hizmetkârından bir şey öğrenmez. O bilmez ki hanımına da öğretsin. Bu topraklar onlara ait olaydı hiç bırakıp giderler miydi? Yaptıkları zulmün bin katını yapar yine buraları bize bırakmazlardı. 

Haddini bilmeyenlere bildirilir, Tarihin hiçbir döneminde Osmanlı toprakları üzerinde bir "Ermeni Eyaleti" veya bir "Ermeni Vilayeti" yoktu, hiç olmamıştı. Fakirler, yoksullar Anadolu’ya göç etmiş, karınları doymuş daha sonra yedikleri ekmeğe ihanet ederek yurtlarına dönmüşlerdir,  Sarı Gelin Türküsünün olduğu gibi “Lavaş”ın sahibi Erzurum’dur ve Anadolu’dur. Bu toprakların altı da üstü de Türk’tür, ebediyete kadar Türk kalacaktır, kimse heveslenmesin. Dostça kalın 

Zekiye Çomaklı

/palandokengazetesi/ 

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8399
 GBP :  2.1472
 TRY :  0.0526
 EUR/USD :  1.0823
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft