AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Mamedli: Azerbaycan dünya sulhuna feda edildi
25/07/2015 Yazdır
Güney Azerbaycan Edebiyatı konferansında konuşan Azerbaycan İlimler Akademisi üyesi Doç. Dr. Pervana Mamedli, İran Türk Edebiyatı ve Güney Azerbaycan hakkında bilgi verdi

Kocaeli Şairler ve Yazarlar Birliği tarafından her yıl Türkiye dışındaki Türk edebiyatlarına yönelik olarak düzenlenen konferansların üçüncüsü önceki gün Leyla Atakan Kültür Merkezi Dr. Şefik Postalcıoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

TÜRK EDEBİYATI

Geçen yıllarda Doğu Türkistan ve Uygurlar ile Kerkük Türkçesi konulu konferanslar düzenlediklerini hatırlatan Dernek Başkanı Alptekin Cevherli, önümüzdeki yıllarda da diğer Türk edebiyatlarına yönelik üyelerini ve katılanları bilgilendirmeye yönelik konferanslarına devam edeceklerini ifade etti.

11 KİTAP YAZDI

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Azerbaycan İlimler Akademisi öğretim üyesi Doç. Dr. Pervana Mamedli, Güney Azerbaycan ve Güney Azerbaycan Türk Edebiyatı ile ilgili olarak geniş bilgi verdi. Konu hakkında 11 kitabı olan Mamedli ayrıca bu konuda pek çok ödülün de sahibi.

TÜRK HAKİMİYETİ

Doç. Dr. Pervana Mamedli yaptığı konuşmada, “Yaklaşık 1200 yıl boyunca Türk hakimiyetinde kalan bugünkü İran topraklarında 11 hanedan hüküm sürmüştür. Bunların 9’u Oğuz soyludur. Farslar bugün olduğu gibi geçmişte de daima azınlık olmuşlardır. Ancak Fars edebiyatı dönem dönem saray dili olarak kullanılsa da Safeviler döneminde özellikle de Şah İsmail döneminde saray dili Türkçe olmuş ve Farsça konuşmak yasaklanmıştır” dedi.

AZERBAYCAN’I BÖLDÜLER

Mamedli ,“1828 Türkmençay Antlaşması’yla Azerbaycan’ın kuzeyi (bugünkü Azerbaycan toprakları) Rusya’ya bırakılmış güneyi ise bağımsız olarak bir süre devam etse de İngiliz işgaliyle birlikte Fars Pehlevi idaresine girmiştir. İkinci Dünya Savaşı ardından bölge ABD ve Rusya arasında yeniden paylaşılmış ve yeni kurulan Birleşmiş Milletlerin ilk görevi Azerbaycan’ın bölünmesini hukukileştirmek olmuştur. Böylece Azerbaycan dünya sulhuna feda edilmiştir. Bu dönemde olan bağımsızlık hareketleri ve kurulan devletler ise kanlı bir şekilde yıkılmıştır” açıklamasında bulundu.

TÜRKLERİN TERCİHİ

Humeyni rejimi ise iktidarı ele geçirince çoğunluğu oluşturan halkın desteğini sağlamak için Anayasa’ya Türkçe’nin Farsça’nın yanında resmi dil olduğu ifadesini eklemesine rağmen bu hiçbir zaman uygulamaya geçmemiştir diyen Mamedli “Kamusal alanlarda Türkçe evrak kullanılmamış ve devlet dairelerinde Farsça konuşmak zorunlu tutulmuştur. Buna karşın Türkler de tepki olarak aruz vezni ile şiir yerine hece ölçülü şiiri tercih ederek millî edebiyatlarını koruma yoluna gitmişlerdir” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKLÜK BİLİNCİ

Mamedli, “Bugün Güney Azerbaycan’da başta Varlık Dergisi olmak üzere Fars alfabesiyle Türkçe çeşitli yayınlar yayınlansa da gereken seviyede değildir. Ancak gençler arasında Türklük bilinci oldukça yaygındır. Örneğin Traktör isimli Güney Azerbaycan futbol kulübünün maçları bir millî kimlik ifade tarzı haline gelmiştir. Bu maçları internetten izlerseniz oldukça ilginizi çekecektir, eminim.” dedi.

EKOLOJİK FELAKET

Doç. Dr. Mamedli, “Bugün için Güney Batı Azerbaycan’ın başkenti olarak bilinen ve Türkiye’nin doğu sınırlarının karşısı olan Urumiye bölgesine İran Devleti’nin göz yumması veya desteğiyle İran’ın Kürdistan eyaletinden yoğun bir göç yaşanmaktadır. Buna karşın aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci gölü olan Urumiye Gölü ise hatalı kullanım nedeniyle hızla kurumakta ve dünya çapında bir ekolojik felaket yaşanmaktadır.

Bölgede yaşayan Türk halkı ise bu kuraklık nedeniyle tarım yapamamakta ve hızla bölgeyi terk etmeye zorlanmaktadır” dedi. Konferans ardından Kocaeli İl Kültür Müdürü Adnan Zamburkan tarafından bir plaket takdim edildi./kocaeligazete/

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8409
 GBP :  2.1446
 TRY :  0.0528
 EUR/USD :  1.0829
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft