AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Meclis Dokunulmazlıkları Kaldırdı
20/05/2016 Yazdır

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliği teklifi referanduma gerek kalmadan kabul edildi. Teklifin tümü üzerinde yapılan nihâi oylamada 376 'evet' oyu çıktı.

İLK MADDE KABUL EDİLDİ

Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin ikinci turunda ilk madde oylandı. Dokunulmazlık görüşmesinde 1'inci maddenin 2'nci tur gizli oylamasının sonuçlarına göre ilk madde 373 oyla kabul edildi. Oylamada 138 vekil red oyu kullanırken, 8 vekil çekimser oy, 9 vekil boş oy 3 vekil ise geçersiz oy kullandı.

İKİNCİ MADDEDE KABUL EDİLDİ

İlerleyen saatlerde dokunulmazlık görüşmesinin 2. maddesi de kabul edildi. Yapılan gizli oylamada 526 milletvekili oy kullandı. Oylamada kabul 374, ret 136, çekimser 4, boş 11, geçersiz 1 oy çıktı.

1. MADDE NE İÇERİYOR

"Birinci madde yürürlüğe girdiği tarihten itibaren idari mercilerden, başsavcılıklardan ve mahkemelerden Adalet Bakanlığına intikal ettirilerek, dokunulmazlığın kaldırılması talep edilen dosyalardan başlamak üzere,  Adalet Bakanlığı, Başbakanlık,  Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon'da bulunan tüm dokunulmazlık dosyaları ile İçtüzük'te öngörülen usul uygulanmaksızın ve herhangi bir ayırım yapılmaksızın bütün milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılmasını içeriyor."

2. MADDE

"Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halk oylamasına sunulması halinde oylanır."

Eğer ikinci tur oylamada 367'nin üzerinde oy çıkarsa teklif referanduma gitmeyecek,  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından yürürlüğe girecek. Milletvekillerinin oyları 367'nin altında kalırsa anayasa değişikliği için referandum yolu görünecek.

GİDİŞATA CHP YÖN VERİYOR

Oylama öncesi  AK Parti, CHP ve MHP yönetimi teklife evet oyu vereceklerini açıklamıştı.  AK Parti ve MHP milletvekillerinin tümü blok halde oylamaya katılsa ve "evet" oyu kullansa bile bu, teklifin direkt kabul edilmesi için gerekli 367 sayısına yetmiyor ve 356'da kalıyor. Yani dokunulmazlıkların kaldırılması için CHP'nin evet oyu vermesi gerekiyor.

Kılıçdaroğlu daha önce yaptığı açıklamada bu teklifin Anayasa'ya aykırı olduğu belirse de, "evet" oyu kullanacaklarını açıklamıştı

 

HDP'DEN 5 VEKİL YOK

Bugünkü oturuma HDP'den  Faysal Sarıyıldız ve  Tuba Hezer dahil 5 vekil oturuma katılmıyor.

ŞENTOP: S1367'NİN ÜSTÜNDE OLMASI SÜRPRİZ DEĞİL

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı  Mustafa Şentop, dokunulmazlıklarla ilgili teklifin ikinci tur ilk maddesinin oylama sonucunun sürpriz olmadığını söyledi.

Dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili teklifin ikinci tur görüşmelerinin yapıldığı TBMM Genel Kurulu'nda ilk maddenin yapılan oylamasında 373 kabul oyu kullanılmıştı. İlk maddenin oylamasının 367'nin üzerinde olması ile ilgili değerlendirme yapan Anayasa Komisyonu Başkanı  Mustafa Şentop, "Birinci madde ile ilgili oylama sürpriz olmadı benim için. Birinci turda son madde ile ilgili oylamada 357 çıkmıştı, ikinci tur birinci maddede 367'nin üzerinde olması sürpriz değil. Önemli olan bütünü üzerinde en son yapılacak oylama" dedi.

"ALTINDA OLURSA REFERANDUMA GİDER"

Dokunulmazlıkların kaldırılması için 367 civarında bir destek olduğunu belirten Şentop, "Bunun üzerinde olabilir, altında olursa çok az farkla altında olur. Eğer altında kaldığı taktirde referanduma gidecektir. Taktir Cumhurbaşkanımızın. Ama bu noktaya gelmiş bir çalışmayı referanduma gidecek diye geri çekmek artık mümkün olmaz" diye konuştu.

Şentop,  Adalet Bakanlığı ile ilgili adının geçtiği iddialarının sorulması üzerine "Yok" diye cevap verdi.

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8082
 GBP :  2.1115
 TRY :  0.0522
 EUR/USD :  1.0636
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft