AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Necdet Ünüvar: Hepimiz Azerbaycan ve Türkiye’nin askerleriyiz
22/01/2016 Yazdır

Azerbaycan 20 Yanvar Şehitleri Ankara’da törenle anıldı. Program şehitlerin aziz hatırası için saygı duruşu ile başladı. Azerbaycan Milli Marşı ve İstiklal Marşı okunarak 20 Ocak 1990 tarihinde yaşanan olayları anlatan belgesel katılımcılarla paylaşıldı.

Azerbaycan Büyükelçisi Faig Bagirov’un duygu ve düşüncelerini paylaştığı konuşmasının ardından AK Parti Adana Milletvekili, Türkiye Azerbaycan Parlamentolaralar Dostluk Grubu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar konuştu.

Ünüvar sözlerine “ Bugün hepimiz hüzünlü bir gün için bir araya geldik.Acılar vardır kişi tek başına yaşar, acılar vardır o acıyı toplumlar yaşar, acılar vardır o acıları ülkeler yaşar, acılar vardır sadece o ülke değil o ülkeyi sevenler, o ülkeyle özdeş olanlar yaşar yine acılar vardır yaşanır unutulur.

Acılar vardır yaşanır ama asla unutulmaz ince bir sızı olarak kalbinizin bir köşesinde durur, zaman zaman sizi yakıcı bir ateşle yakar işte 20 Ocak 1990 tarihinde yaşanan böyle bir acı, bu acı sadece Azerbaycan’ın acısı değil sadece Azerbaycanlılar hissetmiyor bu acıyı bizler de hissediyoruz. Hem de derin ve içimizden gelen bir hisle hissediyoruz” diyerek başladı.

Ünüvar, konuşmasında “bu hadiseden hemen sonra Azerbaycan 20. yüzyılda ikinci bağımsızlığını kazandı ve her geçen gün ileriye gitti ve hepimizin gururla bahsettiği bir Azerbaycan haline geldi” ifadelerini kullandı.

Milletvekili , “Hem Azerbaycan, hem de Türkiye bayrağında kırmızı rengini görürüz. O, kırmızı renk şehitlerimizin kanıdır. Onlar hayatını kaybetmese, onlar canını vermese bizler bugün arkada güçlü iki ülkenin bayrağının önünde konuşamazdık. Bizler o şehitlerimizin emanet bıraktığı topraklarda gururla yaşıyorsak onların sayesindedir” dedi.

Ünüvar konuşmasına söyle devam etti “Cenabı Hak Bakara suresinde şehitlerin öldüğünü söylemeyin diye buyuruyor. Onlar yaşıyor diridir Cenabı Hak tarafından ödüllendirilmiştir. Bizler bugün yok değil, varız ama onların sayesinde varız. Onları andıkça biz yok olmayacağız bizler onları anmak zorundayız.

O yüzden biz her 20 Ocakta Bakü’de hayatını kaybeden Azerbaycanlı kardeşlerimizi dualarla, Fatihalarla rahmetle ve minnetle anıyoruz. Allah onlardan razı olsun. Bizlerin onların bıraktığı ülkeyi yaşatmak için günün 24 saati çok yoğun çalışmamız gayret etmemiz lazım.

Hepimiz aslında Azerbaycan ve Türkiye’nin askerleriyiz. Hepimizin elinde güçler var Bugün sadece askerlerle savaş yapılmıyor artık kalemle, sosyal medyayla, iletişimle insan ilişkileri devlet ilişkileri ile yürütülen savaşlar var.O halde hepimize düşen görevler var. Hepimiz bu görevlerini yerine getirmemiz lazım. Bu görevlerimiz sayesinde ülkelerimiz, milletlerimiz yaşayacak daha güçlü olacak.”

Ünüvar son olarak “Bizim gücümüzü birleştirmemiz lazım, günümüzde küreselleşen bir dünya var ama o küreselleşen dünyada perdenin önünde gösterilen şeyler her zaman gerçeği yansıtmıyor.

Bizim güçlerimizi birleştirmemiz lazım daha güçlü sesimizin çıkarması lazım.

Yaşasın Azerbaycan, yaşasın Türkiye yaşasın Türkiye Azerbaycan dostluğu ve kardeşliği..

20 Ocak ta hayatını kaybeden Azerbaycanlı kardeşlerimizin ruhunu Cenabı Hak aziz etsin” dedi.

AK Parti Iğdır Milletvekili Nurettin Aras’ın da konuştuğu toplantı resim sergisinin gezilmesinin ardından bitti.

Azerbaycan Ankara Büyükelçiliğinde gerçekleşen törene Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Faig Bagirov, AK Parti Türkiye Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, AK Parti Iğdır Milletvekili Nurettin Aras, Azerbaycan Türkiye Ateşeleri, Türkiye’de eğitim gören askeri ve sivil talebeler katıldı.

AK Parti Türkiye Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar Büyükelçiliğin programının hemen ardından TRT AVAZ kanalında Gökçen Oğan’a canlı yayın konuğu oldu.

20 Ocak 1990 tarihinde yaşanan vahşi katliamı şiddetle kınayan Ünüvar, “Hayatını kaybeden Azerbaycanlı kardeşlerimize Allahtan rahmet diliyorum” dedi.

Ünüvar konuşmasına söyle devam etti “20 Yanvar, 20 Ocak 1990 tarihinde Bakü’de vahşi bir katilim oldu. Bakü’de yaşayan 143 kişi hayatını kaybetti. Sadece Azerbaycanlılar değil, bugün bizim için de hüzün günü ama sadece Azerbaycanlıların acısı değil hepimizin acısı.

Karabağ konusunda da Ünüvar, şunları kayd etti “Uluslararası güçleri harekete geçirmeliyiz ve bu çok kolay değil.

Çünkü onların bakış açısı farklı ve bizim baktığımız açıdan bakmıyorlar ama biz objektif adalet ve hakkaniyet penceresinden bakmalarını istiyoruz. Ortada kanıtlar var, itirafçılar var ama bunları görmüyor duymuyorlar.Bizim uluslararası güçleri harekete geçirmemiz gerekir, bunun için de güçlü olmalıyız.

Ermenistan’a seslenen Ünüvar, “Sürekli parlamentolara “soykırım” kararı aldırmaya çalışıyorlar. Dışarıda yaşayıp ahkam kesen Ermenilere sesleniyorum, bugün ermeni nüfusu, etkisi artmıyor dünyaya açılan bir kapısı yok. Barış için en başta Ermenistan’ın işgal ettiği Karabağ toprağını terk etmesi gerekir.Güney Kafkasya’da barış istiyorsa, bu barış ortamını oluşturması lazım.

Öncelikle Azerbaycan topraklarından Ermenistan çekilmeli” dedi./trend/

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8399
 GBP :  2.1472
 TRY :  0.0526
 EUR/USD :  1.0823
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft