AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» "Davet için biz Azerbaycan’ı tercih ettik"
13/05/2015 Yazdır

Başbakan Yardımcısı Babacan, "Türkiye'nin G-20 başkanı sıfatıyla Başkanlar Zirvesi'ne davet etmek için bir ülke hakkı vardı. bizde Azerbaycan'ı tercih ettik" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin G-20 başkanı sıfatıyla Başkanlar Zirvesi'ne davet etmek için bir ülke hakkı bulunduğunu belirterek, "Azerbaycan'ı tercih ettik, çünkü son 20 yılda büyük kalkınma elde eden ve Güney Kafkasya bölgesinin gelişimine katkıda bulunan stratejik projelerde ülkemizin başlıca ortağı konumunda bulunan bu ülkenin G-20'ye katkısının büyük olacağını düşündük" diye konuştu.

Babacan, Türkiye'nin dönem başkanlığını yürüttüğü G-20'nin iş dünyası ayağı B-20 Azerbaycan Bölgesel Danışma Toplantısı'nda konuştu. Bakü'ye her gelişinde şehrin yenilenen, değişen ve modernleşen yüzünü gördüğünü ifade eden Babacan, bundan gurur duyduğunu ve Bakü'nün sadece bölgede değil, uluslararası arenada da önemli aktör olma yolunda hızla ilerlediğini vurguladı.

Azerbaycan halkının, bağımsızlığını kazandıktan sonra sadece 23 yıllık kısa bir sürede geleceğini kendi imkanlarıyla inşa edecek bir noktaya vardığına dikkati çeken Babacan, Azerbaycan ekonomisinin, küresel krize rağmen büyümeye devam ettiğini, ilerleyen dönemde de bu büyümenin devam edeceğini beklediklerini belirtti.

Çeşitliliği giderek artan Azerbaycan ekonomisinin, sadece Azerbaycan halkının değil, bölge ülke ve halklarının da refahına katkı sağlayacak hale geldiğini ifade eden Babacan, Azerbaycan şirketlerinin Türkiye başta olmakla birçok ülkede yatırım yaptığını hatırlattı.

Babacan, "Türkiye'nin G-20 başkanı sıfatıyla Başkanlar Zirvesi'ne davet etmek için bir ülke hakkı vardı. Bu hakkı Azerbaycan için kullandık. Yaptığımız tercih, sadece Haydar Aliyev'in 'bir millet, iki devlet' şiarı çerçevesinde şekillenen istisnai ilişkilerimizin bir sonucu değil. Azerbaycan'ı tercih ettik, çünkü son 20 yılda büyük kalkınma elde eden ve Güney Kafkasya bölgesinin gelişimine katkıda bulunan stratejik projelerde ülkemizin başlıca ortağı konumunda bulunan bu ülkenin G-20'ye katkısının büyük olacağını düşündük" şeklinde konuştu.

"2023 için hedef 15 milyar dolar"

Türkiye ve Azerbaycan'ın sadece kendileri için değil, içinde bulundukları bölge için de yeni imkan ve ufuklar açmayı başarmış iki ülke olduğuna vurgu yapan Babacan, iki ülke arasında oluşturulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantılarının sağladığı ivme ile 2014 yılında dış ticaret hacminin 5 milyar doları aştığını bildirdi.

Babacan, "2023 yılı için 15 milyar dolarlık hedef koyduk. Türk şirketleri bugüne kadar Azerbaycan'da 9 milyar dolarlık proje tamamladılar. Azerbaycan'ın Türkiye'deki yatırımı 4 milyar doları aştı" dedi.

Ali Babacan, G-20 dönem başkanlığında için çok önemli gündemler belirlediklerini, bu yıl kapsayıcılık, uygulama ve yatırımlar konusuna özel önem verdiklerini ifade etti.

Kapsayıcılık dediklerinde KOBİ'lere özel vurgu yaptıklarını belirten Babacan, "Kalkınma ve büyümeden KOBİ'lerin daha fazla istifade edebilmesi, aynı zamanda kalkınma ve büyümeye KOBİ'lerin daha fazla destek vermesi konusunu yoğun biçimde tartışıyoruz. Yine gençlerin ve kadınların istihdam sorunlarını yoğun biçimde tartışmaya başladık" dedi./aa/

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8055
 GBP :  2.1122
 TRY :  0.0522
 EUR/USD :  1.0621
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft