AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Tahran-Ankara işbirliğinde TANAP köprüsü
06/03/2016 Yazdır

Türkiye ve İran arasında başlıca fikir ayrılığı Suriye krizinin çözümü üzerinde bulunuyor. İran’ın Suriye hükümetini kararlı şekilde desteklemesine karşın, Türkiye Suriye’de yaşananların sorumlusu olarak Beşar Esad yönetimini görüyor.

Taraflar arasında fikir ayrılıklarının ülkeler arasında ekonomik ve enerji işbirliğini etkilemediğini söyleyebiliriz.

AK Parti’nin 2002 yılında iktidara gelmesi ile, Türkiye-İran ilişkileri gelişmesi daha da hız aldı. 
İki ülke ilişkilerinin mimarı eski Başbakan Necmettin Erbakan olarak görülüyor ki, Erbakan’ın ismi halen İran siyasi dairelerine saygıyla anılıyor.

Bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu birsıra siyasi fikir ayrılıkları fonunda resmi temaslarda bulunmak üzere İran’ı ziyaret edecek.

Davutoğlu’nun resmi temasları kapsamında başta Suriye krizinin çözüm yolları üzerinde görüşler gerçekleştireceği öngörülse de, tarafların ayrıca yaptırımların kalkmasının ardından “firsat cenneti’ne” dönüşen İran’a yatırımları değerlendirileceği planlanıyor.

Ziyaretin diğer konusu, İran doğalgazının Trans-Anadolu Boru Hattı (TANAP) üzerinden Türkiye’ye iletilmesi olacaktır.

Türkiye ve İran’ın Suriye krizinin çözümünde her ne kadar güçlü konumda olmasına rağmen, ikili sorunun çözümünde ortak fikir sağlamış değil. Taraflar yalnız, IŞİD’ın tüm dünyaya tehlike arz ettiği yönünde uzlaşı sağlayabilir.

Enerji işbirliğine gelince ise, Tahran ve Ankara’nın tutumları daha farklı. Türkiye İran doğalgazının Avrupa’ya çıkışı için en etkin güzergah üzerinde bulunuyor. Daha önce İran tarafı, Tahran’ın TANAP üzerinden Avrupa’ya doğalgaz taşımacılığına ilgi gösterdiğini bilditmişti. Bu Türkiye için uzun yıllar enerji merkezi olma yönünde cabaları için önemli fırsat.

TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol dün Trend Haber Ajansı’na yaptığı özel açıklamasında, İran ve Türkmenistan doğalgazının TANAP vasıtası ile taşınmasında hiçbir hukuki ve pratik engelin olmadığını bildirdi. Düzyol, gerekli iletim altyapılarının tamamlanması, gaz alım satım anlaşmaları ve gaz taşıma anlaşmalarının imzalanması durumda bu gibi taşımacılık operasyonunun gerçekleşebileceğini ifade etti.

Ayrıca, “Türk akımı” projesinin dondurulması da Azerbaycan’dan Türkiye’ye ve Avrupa’ya doğalgaz iletimini sağlayacak TANAP hattının önemini oldukça artırmaktadır.

Avrupa Komisyonu dün, TANAP’tan alınacak gazı Avrupa’ya iletecek olan TAP boru hattı için Yunanistan ile imzalanan anlaşmayı onayladı. Yani, TANAP ve TAP gibi dev projeleri içinde bulunduran Güney Gaz Koridoru’nun Avrupa enerji güvenliği ve çeşitliliği için öneminin altı bir kez daha çiziliyor.

Tüm bunlar göz önüne alındığında, İran’ın yakıın zamanda TANAP üzerinden AB’ye doğalgaz ihracını ele alacağını söyeleyebiliriz.

TREND Haber Ajansı Türkiye ve Ortadoğu Masası Yönetmeni Rufiz Hafızoğlu

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8131
 GBP :  2.1057
 TRY :  0.0523
 EUR/USD :  1.0665
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft