AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Türk dilini konuşan ülkeler buluştu
22/10/2014 Yazdır

Türk Konseyi Genel Sekreteri Hasanov, resepsiyon verdi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru: "21. yüzyılın bize sunduğu fırsatlardan faydalanmak ve potansiyelimizi değerlendirmek için hepimize sorumluluklar düşmektedir.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, "21. yüzyılın bize sunduğu fırsatlardan faydalanmak ve potansiyelimizi değerlendirmek için hepimize sorumluluklar düşmektedir. Kuşkusuz Türk Konseyi, Türk Dünyası içindeki bu işbirliği potansiyelini yaşama geçirmek bakımından son derece mühim işlev üstlenmiştir"   diye belirtti .

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi  (Türk Konseyi) Genel Sekreteri Ramil Hasanov tarafından "3 Ekim Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Günü" dolayısıyla Çırağan Sarayı'nda verilmekte olan resepsiyonda açıklama yapan Koru, Türk Dünyası'nın tarihi birikimi, bugünkü beşeri ve ekonomik kaynaklarıyla Avrasya coğrafyasındaki işbirliğine çok büyük katkı sağlayabilecek bir potansiyelde olduğunu belirtti .

"21. yüzyılın bize sunduğu fırsatlardan faydalanmak ve potansiyelimizi değerlendirmek için hepimize sorumluluklar düşmektedir. Kuşkusuz Türk Konseyi, Türk Dünyası içindeki bu işbirliği potansiyelini yaşama geçirmek bakımından son derece mühim işlev üstlenmiştir" diyen Koru, Asya'nın birden fazla manada yükselen güç olmasının Orta Asya'ya direkt etkileri olduğunu dile getirdi.

Koru, bir zamanlar bölge genelinde etkili olan sorunların sınır aşan etkisi olmasına karşın gün içerisinde bölgenin kalkınma amaçlı mühim altyapı projeleriyle ilgilendiğini kaydederek, Türk Konseyi'nin attığı mühim adımlardan bahsetti.

Türk Konseyi'nin verimli çalışmalar yaptığını görmekten memnuniyet duyduklarını dile getiren Koru, "Kapsayıcı, kucaklayıcı bir anlayışla yaşama geçirilen, kimseyi dışlamayan ve kimseye karşı olmayan bu faaliyetlerin bölgemizde istikrar ve refaha hizmet ettiğini mutlulukla ifade ediyoruz" diye belirtti .

"Konseyin, bölgenin özgün ve aktif bir aktörü olmasını istiyoruz"

Türk Konseyi Genel Sekreteri Ramil Hasanov da konseyin bundan beş sene önce 3 Ekim 2009'da Türk dili açıklama yapan ülkelerin devlet başkanlarının Nahçıvan'da yapılan 9. zirve toplantısında alınan tarihi bir kararla kurulduğunu hatırlatarak, ortak tarih, kültür ve dil zemini üzerine inşa edilen Türk Konseyi'nin siyasi, ekonomik, kültürel, eğitim ve bilimsel alanlar başta olmak üzere işbirliğinin tüm veçhelerinde ülkeler arasındaki işbirliği ve eş güdümü ilerletmek amacıyla çalışmalarına başladığını anlattı.

Geçen beş senede Türk devletleri arasındaki işbirliğinin gidip kurumsallaştığını ve çok fazla boyutlu bir nitelik kazandığını dile getiren Hasanov, konsey olarak Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye arasındaki ilişkileri ikili düzeyden dörtlü seviyeye çıkarmak ve ülkeler arasında çok fazla taraflı işbirliği zemini oluşturmak istediklerini vurguladı.

Hasanov, "Yürüttüğü somut projelerle sadece üyeleri arasında değil diğer bölge ülkelerinin de katılımıyla tüm Kafkasya ve Orta Asya coğrafyasında barış ve istikrarı hedefleyen Türk Konseyi'nin, ilerki zamanlarda bölgemizin özgün ve aktif bir aktörü olmasını ümit ediyoruz" diye belirtti .

Konuşmalardan akabinde konseyin uzun zaman genel sekreterliğini yapan ve önceki ay görev zamanı dolan Halil Akıncı'ya, Koru ve Hasanov tarafından plaket verildi.

 

Etkinliğe, İstanbul Valisi Vasip Şahin, MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, G.saray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, ABD ve Fransa başta olmak üzere birden fazla ülkenin İstanbul başkonsolosları, uluslararası kuruluşların temsilcileri, iş adamları ve çok fazla sayıda davetli yer aldı ./aa/

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8399
 GBP :  2.1472
 TRY :  0.0526
 EUR/USD :  1.0823
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft