AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Türk hava akrobasisi 100 yaşında
20/10/2014 Yazdır

Türk hava akrobasisinin 100. yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı, 1955'te kurulan Kuğular Akrotimi'nin gösteri görüntülerini kamuoyuyla paylaştı.

1965'teki gösterinin görüntülerinde, "Türk Yıldızları'nın ustaları" olarak da nitelendirilen akrotimin 9 uçakla Ortaköy semalarındaki uçuşları yer aldı.

Hava Pilot Teğmen Fazıl Bey'in 400 metre irtifada "viril" yapmasıyla başlayan Türk hava akrobasisi 100 yaşında.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı bu kapsamda, "Türk Yıldızları'nın ustaları"nın 30 Ekim 1965 'te İstanbul'da yaptıkları gösterinin görüntülerini internetten yayımladı.

Ortaköy semalarındaki gösterinin görüntüleri, izleyicilerin bulunduğu alanın ve pilotların görüntüleriyle başlıyor. Görüntülerde akrotimin 9 uçakla yaptıkları gösteriler yer aldı.

Kuğular Akrotimi, Türk Hava Kuvvetlerinin ikinci akrotimi olma özelliği taşıyor. Eskişehir 4'üncü Hava Üs Komutanlığında 1955'te kurulan tim, kırmızı beyaz renklere boyanmış ve burun kısımlarına kuğu motifi işlenmiş "F-86 E Sabre" uçaklarından oluştu. Faaliyetlerini 10 yıl süreyle devam eden timin dokuzlu ve on ikili gösterileri, Türk ve dünya havacılık tarihinde önemli bir yer tutuyor.

-Türk Yıldızları

Türk Yıldızları da Türk akrobasisinin 100 yılında, 25 Ekim Cumartesi günü Fethiye semalarında olacak. Akrotim, saat 14.30'da Çalış Plajı semalarında gösteri düzenleyecek.

Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil etmek, TSK'yı tanıtmak ve Hava Kuvvetlerinin disiplin ve etkinliğinin anlatılmasına katkıda bulunmak için kurulan Türk Yıldızları, Türk Hava Kuvvetlerinin 7. akrotimi olma özelliğini taşıyor.

Dünyada 8 süpersonik savaş uçağıyla gösteri yapan tek akrotim olan Türk Yıldızları, 2001'de gerçekleştirdiği Azerbaycan'daki gösterilerini 1 milyondan fazla seyircinin izlemesinden dolayı bu alanda önemli bir rekora sahip.

134. Akrotim Filo Komutanlığı bünyesindeki 10 pilot, 1 basın ve halkla ilişkiler subayı, 7 yer destek astsubayı ve 1 subay ile 10 astsubaydan oluşan bakım ekibiyle gösterilerine devam ediyor.

-Solotürk

Solotürk ise Hava Kuvvetleri Komutanlığının bir diğer gösteri  ekibi olarak dikkat çekiyor.  

Türk Hava Kuvvetlerinin 100. kuruluş yıl dönümünde ortaya çıkan Solotürk, Hava Kuvvetleri Komutanlığının 2009'da başlattığı "Tek F-16 Uçağıyla Gösteri Uçuşu Programı" kapsamında 2010'da hayata geçti. Komutanlık personelinin gönderdiği 300 isimden seçilen "Solotürk", 141. Filo K.lığından 3 pilot ve 3 destek personeli ile 9 kişilik uçak bakım ekibiyle faaliyetlerini sürdürüyor.

Solotürk'ün grafik tasarımında devletin, milletin ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının en değerli ve anlamlı sembolleri yer alıyor. 

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8109
 GBP :  2.0991
 TRY :  0.0521
 EUR/USD :  1.0652
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft