AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Yaralı Azerbaycan askerleri tedavi için Türkiye’de
10/08/2014 Yazdır

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında son günlerde çıkan çatışmalarda yaralanan Azerbaycan askerlerinden 3'ü tedavi için Türkiye'ye getirildi.

Ermenistan -Azerbaycan cephe hattında çıkan çatışmalarda yaralananAzerbaycan askerlerinden 3'ü tedavi için Türkiye'ye getirildi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Bakü Koordinatörlüğünün girişimiyle Sağlık Bakanlığının Ambulans uçağıyla Ankara'ya getirilen askerleri, Esenboğa Havalimanı Genel Havacılık Terminalinde Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Faig Bagırov, TİKA Başkanı Serdar Çam, Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrul Gazi Özkürkçü, Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Osman Arıkan Nacar ve Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş karşıladı.

Askerlerden Adalet Memmedov Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesine, Elvin Askerov ile Serhan Tahirzade Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürüldü. 

"Karabağ sorununun biran önce çözülmesi gerekmektedir"

İşler, burada yaptığı açıklamada, yaralı askerlere geçmiş olsun ve acil şifa dileklerini iletti.

Askerlerin Türkiye'ye getirilmesinin gurur verici bir tablo olduğunu ifade eden İşler, "Geçmişte bu tür görüntüleri filmlerde izliyorduk şimdi filmlerde izlediğimiz görüntülerin Türkiye Cumhuriyeti'nde gerçek olduğunu görmek, hepimizi iftiharlandırdı, gururlandırdı. Dolayısıyla mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum" dedi.

Türkiye'nin bütün mazlum ve mağdur coğrafyalara TİKA, Kızılay, AFAD vasıtasıyla yardım elini uzattığını vurgulayan İşler, yaralı askerlerin de TİKA'nın işbirliğiyle Türkiye'ye getirildiğini anımsattı.

Askerlerin tedavilerinin en kısa zamanda yapılarak ülkelerine dönmesini dileyen İşler, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Azerbaycan'da yaşanan bu çatışmalar bizleri üzmekte. 31 Temmuz'dan beri çatışmalar sürüyor. İki taraftan ölen ve yaralanan askerler var. Karabağ sorununun biran önce çözülmesi gerekmektedir. Bu çatışmaların zaten temelinde yatan da budur. Dolayısıyla biz, Türkiye olarak bir an önce çözülmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Minsk grubunun da üyesiyiz Türkiye olarak, Güney Kafkasya'da bu sorun çözülmeden barışın, huzurun gelmeyeceği herkesin malumudur.

Bu yaşanan olaylar da bu sorunun biran önce çözülmesini gerekli kılmaktadır ve umarım uluslararası camia gerekli çabayı ve gayreti gösterir, bu Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki işgal sorununun biran önce sonlandırılmasına yardımcı olur. Bu çözülmeden de o coğrafyaya huzurun gelmeyeceği ve aynı zamanda komşu ülkelerde de aynı zamanda sıkıntılara yol açacağı muhakkaktır. Dolayısıyla biz, bu sorunun biran önce çözülmesini temenni ediyoruz, ülke olarak da bu sorunun çözülmesi için büyük gayret sarf ediyoruz."

İşler, Azerbaycan ile Türkiye'nin "iki devlet, tek millet" olduğunu belirterek, her zaman bu ülkenin yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir görüşme yaptığını bildiren İşler, kendisinin de havaalanına gelmeden önce Erdoğan'ı bilgilendirdiğini, Başbakan Erdoğan'ın da kendisine bu konuyu yakından takip etmesi talimatı verdiğini anlattı.

Başbakan Erdoğan'ın da yaralılara acil şifa dileğini ilettiğini kaydeden İşler, "Dolayısıyla iki ülke arasındaki kardeşçe, dostani ilişkiler devam etmekte. Bundan sonra da  nasip ederse devam edecek" ifadesini kullandı.

İşler, yaralıların Türkiye'ye getirilmesinde çaba sarf eden Sağlık Bakanlığı ile TİKA yetkililerine ve iki ülke parlamentolarının dostluk grubu başkanlarına da teşekkür etti.

Son bir ayda Azeri askerlerin Türkiye'ye getirilmesi dışında başka diğer konularda da destek verildiğine değinen İşler, İranlı Türklerin manevi lideri Prof. Dr. Cevat Heyet'in Bakü'de tedavisi için bir doktor heyeti gönderildiğini, eski İmar Bakanı Emil Ahundov'un Türkiye'de tedavi edildiğini anlattı.

"Dostane ve kardeşçe ilişkinin doğal bir göstergesi"

 Askerlerin getirilmesi konusunda yardım önerisinde mi bulunulduğu yoksa Azerbaycan'dan bir talep mi geldiği, diğer başka yaralı askerlerin de Türkiye'ye getirilip getirilmeyeceği sorusu üzerine İşler, talebin nereden geldiğinin önemli olmadığını, Bakü'de TİKA'nın koordinasyon ofisi olduğunu, karşılıklı görüşmelerle gerekli müdahalelerin yapıldığını bildirdi.

Gerekli olduğu takdirde başka yaralıların da Türkiye'ye getirileceğini ifade eden İşler, "İki ülke arasındaki dostane ve kardeşçe ilişkinin doğal bir göstergesidir. 'Talep şuradan geldi, buradan geldi' bunlara iki ülke arasında gerek olmadığını düşünüyorum" diye konuştu.

"Gazze'deki yaralıları getirmek için Mısır ile görüşmeler sürüyor"

Türkiye'ye yakın coğrafyadaki mazlum ve mağdurlarla ilgilendiklerini vurgulayan İşler, Gazze'deki yaralıları getirmek için Mısır ile görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Bugüne kadar buradan iki hasta getirildiğini ancak gerekli izinler alınamadığı için Mısır'da bulunan Gazzeli yaralıların, Türkiye'ye getirilemediğini anımsatan İşler, işlemlerin tamamlanması halinde bunun da gerçekleştirilebileceğini söyledi. 

Irak'taki Türkmenlerle de yakından ilgilenildiğine dikkati çeken İşler, Suriye'den ve Libya'dan yaralıların getirildiğini dolayısıyla herkese eşit mesafede olduklarını dile getirdi.

Büyükelçinin sözleri

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Faig Bagırov da yaralıların Türkiye'ye getirilmesinin iki ülke arasındaki dostluğun bir örneği olduğunu söyledi.

Askerlerin Türkiye'ye getirilmesinde emeği geçenlere, Türk Hükümeti ve devletine halkı adına teşekkür eden Bagırov, yaralılara Allah'tan şifa diledi.

Bagırov, bölgedeki son durumun sorulması üzerine çatışmaların muhtelif yerlerde sürdüğünü,Azerbaycan ordusundan 14 şehit verildiğini belirterek, yakın zamanda çatışmaların durması ve Azerbaycan'ın arazi bütünlüğünün sağlanması temennisini dile getirdi.

Askerlerden biri bacaklarını kaybetti

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Osman Arıkan Nacar da askerlerin sağlık durumuyla ilgili bilgi verdi.

Yaralılardan birinin hayati tahlikesinin bulunduğunu, diğerlerinin durumunun ise iyi olduğunu kaydeden Nacar, askerlerden birinin bacaklarını kaybettiğini diğer ikisinde ise karın içi yaralanma olduğunu söyledi.

Nacar, genel durumu kötü olan hastanın aynı zamanda gözünü de kaybettiğini, menenjiti bulunduğunu ve beyninden karnına cerrahi bir işlem uygulandığını bildirdi./aa/

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8131
 GBP :  2.1057
 TRY :  0.0523
 EUR/USD :  1.0665
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft