AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Amreyev: Türk Konseyi, Türk dünyası birleşik devletleri oluşturmayı amaçlıyor
31/03/2021 Yazdır

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Genel Sekreteri Bağdad Amreyev, "Azerbaycan'ın Karabağ zaferinden sonra Türk liderler ilk kez bu zirvede bir araya gelecek. Bu nedenle halkın gözünde bu zirvenin önemi artıyor." dedi.

Türk Konseyi Genel Sekreteri Amreyev, 31 Mart'ta çevirim içi yapılacak Türk Konseyi Gayriresmi Zirvesi'nden önce AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Amreyev, zirvenin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle çevrim içi yapılacağını belirterek sonbaharda İstanbul'da planlanan resmi zirveye hazırlık mahiyetindeki çevirim içi zirveye, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan liderlerinin yanı sıra gözlemci ülke statüsündeki Macaristan'ın Başbakanı Viktor Orban ve Türkmenistanlı yetkililerin katılacağını söyledi.

Konsey'in, Türk dünyası birleşik devletleri oluşturulmasını amaçladığını ifade eden Amreyev, "(Azerbaycan'ın) Karabağ zaferinden sonra liderler ilk kez bu zirvede bir araya gelecek. Bu nedenle halkın gözünde bu zirvenin önemi artıyor. Türk dünyası birliğini güçlendirmek gayretlerimizde, zirve çok önemli bir nokta olacak." dedi.

Türkistan, Türk dünyasının manevi merkezi olacak

Amreyev, Kazakistan'ın Türkistan kentinin Türk dünyasının manevi merkezi ilan edilmesinin zirvenin gündeminde olduğunu belirtti.

"Bu kentin (Türkistan'ın) tüm İslam dünyası için önemini biliyoruz." ifadesini kullanan Amreyev, Türk dünyasındaki İstanbul, Semerkant, Buhara, Şuşa, Bakü, Almatı gibi diğer kentlerin de gelecekte özel statü alabileceğine işaret etti.

Bağdad Amreyev, liderlerin zirvede, Karabağ'ın yeniden inşasının iyileştirilmesi konusunda dayanışma göstereceğini ve fikir alışverişinde bulunacaklarını belirterek Konseye üye ülkelerdeki özel sektörün de Azerbaycan'ın kurtarılan topraklarının iyileştirilmesi çalışmalarına katılımının önemine işaret etti. Amreyev, Bakü'de nisan sonunda özel sektörün Karabağ'da çalışma ihtimalinin ele alınması için iş forumu toplantısı yapılacağını söyledi.

Gayriresmi zirvede "Türk Konseyi Stratejisi 2020-2025 ve Türk Dünyası Vizyonu - 2040" masaya yatırılacak

Amreyev, Konsey'in hazırladığı "Türk Konseyi Stratejisi 2020-2025 ve Türk Dünyası Vizyonu - 2040"ın zirvede ele alınacağını söyledi.

Türk Dünyası Vizyonu - 2040'ın Konsey'in 2040'a kadarki yol haritasını oluşturduğunu dile getiren Amreyev, güçlü dış politika ve güvenlik koordinasyonu, Serbest Ticaret Anlaşması'nın imzalanması, ulaşımda sınırların açılması, Konsey ülkeleri arasında özellikle iş ve alfabe konusunda güçlü iş birliği sağlanmasını hedeflediklerini vurguladı.

Bağdad Amreyev, sonbaharda İstanbul'da yapılması beklenen zirvede liderlerin, Türk dünyasının geleceğini şekillendirecek bir belgeyi kabul etmesini umduğunu ifade ederek söz konusu belgenin, tercihli ticaret anlaşmasına varılması gibi üye ülkeler arasındaki ekonomik bağı güçlendirmeye odaklanacağını kaydetti.

Ekonomik iş birliğinin ek mekanizmalarının kurulmasının da gündemde olduğuna dikkati çeken Amreyev, birçok küçük ve orta ölçekli girişimin desteklenmesi için önemli bir finansal araç olan Türk yatırım fonunda sona yaklaşıldığını kaydetti.

Amreyev, Konsey'in mevcut ulaşım güzergahlarının geliştirilmesine odaklanacağını belirterek bu nedenle geçen yıl Konsey üyeleri arasında Azerbaycan üzerinden "yeşil bir koridor"un oluşturulmasına başladıklarını ifade etti.

Bağdad Amreyev, "Genel olarak Türk Konseyi, ekonomik, siyasi, bilimsel, kültür, eğitim, çevre, enerji, ulaşım, yatırım ve finans alanlarında, askeri ve hukuki çok taraflı iş birliğinin geliştirilmesi için çok çaba harcıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin iş birliğinin geliştirilmesindeki rolü

Türkiye'nin bu yıl resmi zirveye ev sahipliği yaparak dönem başkanlığını Azerbaycan'dan devralacağını hatırlatan Amreyev, "Türkiye, her zaman tüm alanlardaki iş birliğimizin geliştirilmesinde çok önemli bir rol oynadı. Türkiye'nin, iş birliği ile dayanışmanın birleşmesi için önemli rol oynamaya devam edeceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Gözlemci ülke statüsü talepleri

Amreyev, Ukrayna'nın Konsey'e gözlemci ülke olma isteğiyle ilgili soruya, uluslararası partnerlerden gelen taleplerin değerlendirildiği yanıtını verdi.

Halihazırda 10'dan fazla ülkenin Konsey'de gözlemci ülke statüsü talep ettiğine dikkati çeken Amreyev, Konsey'de şu an sadece Macaristan'ın bu statüye sahip olduğunu anımsattı.

Amreyev, Konsey'de gelecekte başka gözlemci devletlerin olacağını, bu konudaki düzenlemede sona yaklaşıldığını ifade ederek düzenlemenin muhtemelen sonbaharda tamamlanacağını dile getirdi.

Bağdad Amreyev, düzenlemenin tamamlanmasının ardından Konsey'e gözlemci ülke kabul etmeye başlayabileceklerini söyledi.

Türk Konseyi'nden 23 Mart'ta yapılan açıklamada, Türkistan'da yüz yüze yapılması planlanan Türk Konseyi Gayriresmi Zirvesi'nin, Kovid-19 salgını nedeniyle çevrim içi düzenleneceği duyurulmuştu.

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8507
 GBP :  2.1644
 TRY :  0.0526
 EUR/USD :  1.0886
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft