AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Azerbaycan’ın 100 yıl önce atılan temeli
28/05/2018 Yazdır

Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümü kutlanıyor. 28 Mayıs 1918’de kurulan AHC, Nisan 1920’de son buldu.

Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, Hürriyet için bir yazı kaleme aldı. O yaziyi takdim edirik:

100 yıl önce 28 Mayıs 1918’de, anayurdum Azerbaycan, Müslüman doğu dünyasının ilk demokratik cumhuriyetini ilân etti. Sadece bununla da kalmadı, aynı zamanda parlamento, üniversite ve opera kurulması için ilk tarihi kararları aldı. Dönemin Avrupa demokrasilerinden önce, kadınlara oy hakkı tanıdı.

Azerbaycan Halk Cumhuriyeti (AHC) hayatta kalmaya çalışıyordu ve bunun için kendi silahlı kuvvetleri ile bürokrasisini kurmaya başladı. Birçok Azerbaycanlı genç, eğitimlerine devam etmeleri amacıyla Türkiye’ye gönderildi ve Türk yetkililer Azerbaycanlıları eğitmeye ve donatmaya başladı. Bu Cumhuriyet, dönemin önde gelen güçleriyle yakın ilişkiler kurdu, büyük başkentlere ve Paris Konferansı’na temsilciler gönderdi.

AHC tanınmak ve milletler arasında yer almak, Osmanlı İmparatorluğu ile en güçlü bağları kurmak istiyordu. Türkiye o dönemde arayıştaydı ve hayatta kalma mücadelesi veriyordu. Fark şuydu: Osmanlı İmparatorluğu, geniş topraklarını koruyordu ve yeni bir var olma biçimi tasarlıyordu.

Zorluklara rağmen, hem Azerbaycan hem de Türkiye birbirine kardeş eli uzattı. Gönüllüler omuz omuza savaştı, ekmeklerinin son lokmasını birlikte bölüştü ve hiçbir çabadan kaçınmadı. Azerbaycan’da şehit düşen Türk askerleri, şehrin en kutsal ve en göz önünde yerlerinden, Bakü’ye hakim bir tepede, farklı zamanlarda hayatlarını kaybeden Azerbaycan şehitleriyle yan yana yatıyorlar.

Büyükelçi olarak Türkiye’ye atandıktan sonra ilk ziyaret ettiğim yer olan Çanakkale’de de durum bu; burada da Azerbaycanlılar, Türk kardeşleriyle birlikte huzur içinde yatıyorlar.

AHC’nin ömrü sadece 23 ay sürdü ancak koyduğu hedefler hiç unutulmadı. Zamanı 100 yıl ileriye sararsak, küresel ve bölgesel meseleler daha az şiddetli olabilir fakat kesinlikle daha az karmaşık ya da daha az gergin değil. 1918’de olduğu gibi, büyük güçlerin oyunları benzer coğrafyalara yayılıyordu; fakat şimdilerde, bu coğraflyalar, yaygın terörizm, kitle imha silahları, siber ve başkaca modern ve çok daha ölümcül teknolojilerle altüst olmuş durumda.

Fakat büyük fark, Azerbaycan ve Türkiye’nin, küresel ve bölgesel meselelerde artık çok farklı bir yerde olması. Günümüzde yüzölçümü olarak 100’üncü olan Azerbaycan, rekabetçi ekonomisiyle 35’inci, güçlü ordusuyla 53’üncü ve halkın okur-yazarlığı bakımından 11’inci sırada bulunuyor. Türkiye de güçlü ordusuyla G-20 ülkeleri arasında yer alıyor ve bölgede yükselen bir ‘yumuşak güç’ konumunda. Üstelik, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki bağ; enerji, ulaşım ve güvenlik alanlarına da dönüşüyor.

Hazar enerji kaynakları, Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum boru hatları aracılığıyla Avrupa’ya akıyor. Açılışı 2017 sonunda gerçekleştirilen Bakü-Tiflis-Kars demir yolu, yüzyıllar önce Avrasya’ya barış ve refah getiren İpek Yolu’nu yeniden canlandıran zincirin temel halkası.

DOSTLUĞUN DÖNÜŞTÜĞÜ İLERLEME 

Üçlü ve dörtlü bölgesel işbirliği formatları, hem Ankara’yı hem Bakü’yü ihtiva ediyor ve faaliyetlerinin kapsamı her yıl artıyor.

4 Haziran 1918’de AHC, Türkiye ile dostluk, işbirliği ve karşılıklı askeri destek anlaşması imzalamıştı. Bu anlaşma aynı zamanda, yeni kurulmuş AHC’nin ilk kez tanınması anlamına geliyordu. Şimdi, 12 Haziran 2018’de, dostluğun dönüştüğü bu sebatkâr kararlılığı, emsalsiz ilerlemeyi ve güçlü ittifakı tasdik etmek üzere 1850 kilometre uzunluğundaki Trans-Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) açılışı yapılacak.

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in 2018 yılını “AHC yılı” ilân etmesi bu nedenle büyük takdir topladı. Bu, sadece AHC’nin temsil ettiği bir tarih değil, aynı zamanda şekillenmesine katkıda bulunduğu bir gelecektir. /hurriyet.com.tr/

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8507
 GBP :  2.1644
 TRY :  0.0526
 EUR/USD :  1.0886
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft