AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Çavuşoğlu: Aile meclisimizin ismini ’Türk Devletleri Teşkilatı’ olarak değiştiriyoruz
12/11/2021 Yazdır

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul'da düzenlenen Türk Konseyi Zirvesi Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda konuştu.

Türk dünyasının ortak teşkilatının, artık küresel bir marka haline geldiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Bu başarı hepimizin. Şimdi de değişen dünyaya uyum sağlayacak şekilde biz de önemli bir dönüşümün arifesindeyiz. Aynı kökten beslenen bir ulu ağacın farklı dallarıyız. Köklerimizi unutmadan birliğimizi pekiştirdikçe uluslararası gücümüzü arttıracağız." diye konuştu.

Çavuşoğlu, ata yurdu olarak nitelediği Asya'nın dünya siyasetinde ağırlık merkezi haline geldiğini, Türk Konseyi'nin önemi ve sorumluluğunun arttığını vurguladı.

"Aile meclisimizin ismini 'Türk Devletleri Teşkilatı' olarak değiştiriyoruz"

Yarın düzenlenecek zirvede tarihi kararların alınacağını belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"İlk olarak, bu yıl kardeş Türkmenistan'ın gözlemci olarak katılımı ile aile fotoğrafımızı tamamlıyoruz. Değerli kardeşim sayın Raşit Meredov'un şahsında Türkmenistan'a aramıza hoş geldiniz diyorum. İkinci olarak, aile meclisimizin ismini 'Türk Devletleri Teşkilatı' olarak değiştiriyoruz. Bunun vakti çoktan gelmişti. Üçüncü olarak, Aksakallar Konseyi'nin gözden geçirilmiş yönetmeliğini kabul ediyoruz. Ortak kültürümüzde atanın sözü darda kaldığımızda bize hep yol gösterici olmuştur. Aksakallarımız tecrübeleriyle yolumuzu aydınlatacaktır."

Çavuşoğlu, dördüncü olarak, gözlemcilik ve ortaklık statülerinin açık bir şekilde belirleneceğini ifade ederek, "Özgün kimliğimizi muhafaza ederek teşkilatımızın çekim gücünü hep birlikte arttırabileceğiz. Beşinci olarak, Türk Dünyası 2040 Vizyonu'nu da kabul edeceğiz yarın." diye konuştu.

Türk Dünyası 2040 Vizyonu'nun, Teşkilatın gelecek perspektifini ortaya koyduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Nasıl ki köklerimiz ortaksa geleceğe dönük vizyonumuzun da ortak olması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, bu önemli belgenin hazırlanmasında emeği geçenlere ve Türk Konseyi Genel Sekreteri Bagdat Amreyev'e teşekkür ederek, "Vizyon Belgesindeki hedefleri hayata geçirmek için dönem başkanlığımızda uygulama belgesi kabul edeceğiz. 5 yıllık bir yol haritası niteliğindeki bu belgenin 2022'in ilk çeyreğinde Konseyimizin onayına sunulmasını öneriyorum." dedi.

"Hızlı kararlar almamız gerekiyor"

Çavuşoğlu, Türk Konseyi Dışişleri Bakanları Konseyinin, hem bölgesel hem küresel konularda istişareleri arttırması gerektiğini vurgulayarak, "Olayların bizi değil, bizim olayları yönlendirebilmemiz için aktif olmamız ve hızlı karar almamız gerekiyor. 27 Eylül'deki Afganistan konulu toplantımız bu bakımdan değerli bir adım oldu." ifadelerini kullandı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde Nisan 2020'de düzenlenen çevrim içi zirvenin ve Afrika'da ihtiyaç sahibi bazı ülkelere yapılan aşı bağışının önemli olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Bugün Macaristan, Türk Konseyi aracılığıyla Afrika için bağışladığı aşıları Genel Sekreter'e teslim etti. " dedi.

Çavuşoğlu, ​​​​​​​Türk Konseyi Sekretaryası bünyesinde diğer benzer teşkilatlarda olduğu gibi bütçe ve finansal konularda bir çalışma grubu kurulmasını önerdiklerini de kaydetti.

Türk dünyasının ekonomik ilişkileri

Bakan Çavuşoğlu, 8 Kasım'ın Azerbaycan'ın Vatan Muharebesi'nin yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, "Türk dünyasının büyük yazarı Cengiz Aytmatov'un ifadesinden ilham alarak bu tarihin 'Asra Bedel Bir Gün' olduğunu söyleyeceğim izninizle. Azerbaycan'ın zaferi, bölgemizde kalıcı barış, istikrar ve refah fırsatının önünü de açtı. Kardeş Azerbaycan'ın Zafer Günü'nü bir kez daha kutluyorum." ifadelerini kullandı.

Türk dünyasının birliği için ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, şunlar kaydetti:

"Ekonomilerimizi birbirine bağlayabilmek için taşımacılık ve lojistik alanında iş birliğimizi güçlendirmeliyiz. Aksakalımız Sayın Binali Yıldırım, Meclis Başkanlığı, Başbakanlık ve Ulaştırma Bakanlığı gibi önemli görevler üstlenmiş değerli bir ağabeyimiz. Hazar Geçişli Uluslararası Doğu-Batı Ulaştırma Koridori Zengezur Koridoru ile güçlenecek ve tüm Türk dünyasının refahına katkı sağlayacak."

Çavuşoğlu, bu katkıdan azami ölçüde fayda sağlayabilmek için Türk dünyası arasındaki ticaretin daha serbest hale getirilmesi gerektiğini belirterek, "Bu amaçla tarife dışı önlemleri kaldırmalı, ikili ve transit geçiş belgelerini sorun olmaktan çıkarmalıyız." diye konuştu.

Bu konuda Yıldırım'ın tecrübelerinden de faydalanacaklarını ifade eden Çavuşoğlu, ayrıca, müzakereleri son aşamaya gelen Uluslararası Kombine Yük Taşımacılığı Anlaşması'nın bir an önce imzalanması gerektiğini vurguladı.

Çavuşoğlu, zirvenin temasının, "yeşil teknolojiler ve dijital çağda akıllı şehirler" olarak belirlendiğini belirterek, "Teşkilatımızın çatısı altında da 'Yeşil Kalkınma Diplomasi'sini bir an önce başlatmalıyız." dedi.

Katılımcıları ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Çavuşoğlu, yarınki zirvenin hayırlı olmasını temennisinde bulundu.

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8409
 GBP :  2.1446
 TRY :  0.0528
 EUR/USD :  1.0829
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft