AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» ’Hocalı Katliamı’nın acısını daima kalbimizde yaşıyoruz’
28/02/2019 Yazdır

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, "Tüm Azerbaycanlılar olarak Hocalı Katliamı'nın acısını daima kalbimizde yaşıyoruz." dedi.

Hocalı Katliamı'nın 27. yılında Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği ve İslam Konferansı Gençlik Forumu (ICYF) iş birliğinde, "Hocalı için Adalet" başlıklı bir program düzenlendi. 

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliğinde gerçekleştirilen programa, Büyükelçi Hazar İbrahim'in yanı sıra ICYF Başkanı Taha Ayhan, Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Necdet Ünüvar, Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler Genel Müdür Vekili Büyükelçi Yönet Can Tezel, büyükelçiler, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Program, Hocalı Katliamı sırasında hayatını kaybedenler anısına Kur'an-ı Kerim tilaveti ve saygı duruşuyla başladı.

Büyükelçi İbrahim, Hocalı'da katledilenlerin dünyanın birçok yerinde törenlerle anıldığını belirterek "Tüm Azerbaycanlılar olarak Hocalı Katliamı’nın acısını daima kalbimizde yaşıyoruz. Bu katliama karşı sesimizi yükseltmek ve uluslararası toplumu bu konuda bilgilendirmek çok önemlidir. Uluslararası toplum, insan yaşamının söz konusu olduğu ahlaki meselelerin takipçisi olmalıdır." dedi.

Azerbaycan'ın adalet ve barış arayışına devam ettiğini kaydeden İbrahim, "Adalet olmadığı sürece kimsenin güvende olacağına inanmıyorum." diye konuştu.

"Hocalı Katliamı dile getirilmiyor"

ICYF Başkanı Ayhan da Hocalı Katliamı'nın acısının hala taze olduğunu belirterek bu acı olayın yıl dönümünde anma etkinlikleri düzenleyen Türkiye ve Azerbaycan dışişleri bakanlıklarına teşekkürlerini iletti.

Ayhan, ICYF olarak Hocalı Katliamı'nda yaşamını yitirenler için uluslararası arenada adalet arayan Azerbaycan'ın her daim yanında olduklarını belirtti.

Uluslararası toplumun Azerbaycanlıların katledilmesine tepki göstermediğini vurgulayan Ayhan, bunun, Azerbaycan'a uygulanan çifte standarda kanıt olduğunu dile getirdi.

"Hocalı 20. yüzyılın en vahşi hadislerinden birisi"

Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Ünüvar da konuşmasına "Sevinçler paylaşıldıkça çoğalır, acılar paylaşıldıkça azalır" diyerek başladı ve Hocalı'da şehit olanları rahmetle andı.

Ünüvar, "Hocalı 20. yüzyılın en vahşi hadiselerinden birisi ama aslında bu bir sürecin başlangıcı. Bugün Azerbaycan topraklarının Dağlık Karabağ dahil bir bölümü işgal altındadır ve Hocalı bu sürecin bir başlangıcıdır. Hocalı'yı unutmamak ve unutturmamak durumundayız." diye konuştu.

ICYF ve diğer kuruluşlara Hocalı Katliamı için yürütülen adalet arayışına destek verdikleri için teşekkür eden Ünüvar, Hocalı Katliamı ve sonuçlarının sosyal medya aracılığıyla dünyaya duyurulması gerektiğini ifade etti.

"En az 613 kişi yaşamını kaybetti"

Büyükelçi Tezel de Hocalı Katliamı'nda ölenleri saygıyla andığını belirterek Türkiye'nin bu hususta her zaman Azerbaycan'ın yanında olduğunu söyledi.

Tezel, "25 ve 26 Şubat 1992'de Ermeni ordusu ilk olarak Dağlık Karabağ bölgesinde Hocalı'yı bombaladı, daha sonra işgal etti. Ermenistan'ın düzenlediği askeri operasyonlar neticesinde aralarında çocuk ve yaşlıların olduğu en az 613 kişi hayatını kaybetti." dedi.

Uluslararası camianın, Hocalı Katliamı'na sessiz kalmasının kabul edilemez olduğunu belirten Tezel, Ermenistan'ın 28 yıldır Dağlık Karabağ dahil Azerbaycan topraklarının bir bölümünü işgal ediyor olmasının, Güney Kafkasya'daki barışın önündeki en büyük engellerden biri olduğuna dikkati çekti.

Program, Hocalı Katliamı'nı anlatan video gösteriminin ardından sona erdi.

Hocalı Katliamı

Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, 26 Şubat 1992'de eski Sovyet ordusunun 366. Motorize Alayı ile Azerbaycan’ın Hocalı şehrini işgal ederek 63’ü çocuk, 106’sı kadın, 70’i yaşlı olmak üzere 613 kişiyi katletti. Katliamdan 76'sı çocuk 487 kişi ağır yaralı kurtuldu.

Ermeni güçleri bin 275 kişiyi esir aldı, bunların 150'sinden bugüne kadar haber alınamadı./aa/

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8399
 GBP :  2.1472
 TRY :  0.0526
 EUR/USD :  1.0823
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft