AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» İbrahim: "Türkiye-Azerbaycan ilişkileri her alanda en yüksek seviyede olmalı"
10/03/2019 Yazdır

Adana Sanayi Odası’nda düzenlenen Azerbaycan Ülke Toplantısı’nda Adanalı sanayici ve iş adamları ile bir araya gelen Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin ve ticari işbirliklerinin tüm alanlarda en yüksek seviyede olması gerektiğini söyledi.

Bu toplantının organizasyonunu Adana Sanayi  Odası ile birlikte yapan Adana Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Avukat Yakup Bulut,  Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı İsrafil Uçurum ve Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Nihat Sözütek, Türkiye’deki Azerbaycanlı İş Adamları Birliği (TAİB) Başkanı Mehdi Nağıyev, yönetim kurul üyeleri Dr. Asif Kurban, Vugar Abdullah  ile sanayici ve işadamlarının katıldığı toplantıda konuşan Büyükelçi Hazar İbrahim, Azerbaycan’ın Türkiye’deki yatırımlarının 21 milyar, Türkiye’nin Azerbaycan’daki yatırımlarının da 11,7 milyar dolara, ulaştığını, ticaret hacminde ise 5 milyar dolarlık hedefin yarısının gerçekleştirildiğini bildirdi.

Büyükelçi İbrahim, “Tarihimiz, dinimiz, dilimiz bir. Tek millet iki devletiz. Tüm alanlarda ilişkilerimiz ve işbirliklerimiz çok yüksek seviyelerde olmalıdır” dedi.

Tercihli ticaret anlaşmasında son aşamaya gelindiğini, bunun ilişkilerin geliştirilmesine büyük ivme kazandıracağını belirten Büyükelçi Hazar İbrahim, “Öncelikle ticaret hacmimizi daha yüksek seviyelere çıkarmalıyız. Çok sık bir araya gelmeli, işbirliğimizin potansiyelini artırmalıyız. Dil sorunumuz, strateji ve hedef farklılıklarımız yok. Dünya pazarlarında rekabet edebilmek için üçüncü ülkelerde ortak yatırımlar gerçekleştirmeliyiz” görüşünü dile getirdi.

Adana’nın gerek sanayi gerekse tarım alanında önemli potansiyele sahip olduğunu, teknoloji ve tecrübesinden yararlanmak istediklerini belirten Büyükelçi İbrahim, petrol boru hattının son noktası olmasının önemli olduğunu, tüm alanlarda olduğu gibi enerji alanında da işbirliği yapılabileceğini ifade etti.

Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Azerbaycan’ın Güney Kafkasya’nın parlayan yıldızı olduğunu, kardeş ülke olarak ekonomik başarılarının artmasından büyük mutluluk ve gurur duyduklarını söyledi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2,6 milyar dolara ulaştığını, karşılıklı yatırımların arttığını belirten Kıvanç, ticari ilişkilerin istikrarlı şekilde gelişmesinin sevindirici, ancak mevcut potansiyeli yansıtmaktan çok uzak olduğunu bildirdi. Kıvanç, karşılıklı işbirliği imkanları ve fırsatlarının mutlaka değerlendirilmesi, ticari ilişkilerin daha ileriye seviyelere taşınması gerektiğini vurguladı.

Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ticari kaygılardan çok kardeşlik duygusu ile şekillendiğini vurgulayan Kıvanç, “Soydaş ve kardeş iki ülkenin iş insanları olarak hepimizin bu ebedi dostluk için gönülden çalışması büyük önem taşımaktadır. Karşılıklı yatırımlar, ticari işbirliklerimiz, ticaret aslında hepsi birer köprü, ancak hiçbir köprü bizim aramızdaki gönül köprüsü kadar güçlü değildir. Birlik ve beraberlik içinde çalışmaya devam ettiğimiz sürece her zaman çok güçlü oluruz” dedi.

Adana’nın kardeş ülke petrolünün BTC boru hattı ile Akdeniz’e ulaştığı bölgenin merkezinde yer aldığını belirten ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin gelecek için önemli potansiyel taşıdığına dikkati çekti. Azerbaycan petrolünün ilde kurulacak rafinerilerle işlenerek daha yüksek katma değer yaratan ürünlere dönüştürülmesinin en önemli beklentileri olduğunu bildiren Kıvanç, “Öngörülen yatırımların, kardeş ülke Azerbaycan tarafından yapılması bölge insanının ilk tercihidir. Azerbaycan petrokimya şirketlerinin özellikle de SOCAR’ın Aliağa’dan sonra burayı Türkiye’de ikinci bir üretim merkezi haline getirmesini arzu ediyoruz” diye konuştu.

Türkiye’deki Azerbaycanlı İş Adamları Birliği’nin (TAİB) kuruluş amacı ve faaliyetleri hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Mehdi Nağıyev, toplantının düzenlemesinden dolayı teşekkür etti. Nağıyev konuşmasının devamında: Türkiye bizim için çok önemli. Biz ayrılmaz iki kardeş ülkeyiz. El ele verirsek birlikte çok güzel yerlere geliriz. Bunun için de iki ülke arasında işbirliğini, yatırımları ve ticareti daha da artırmamız lazım diye vurguladı.

Toplantıda daha sonra, Ticaret Bakanlığı Azerbaycan Ülke Masası uzmanları ve DEİK Türkiye Azerbaycan Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Gül tarafından ticari ilişkiler ve işbirliği imkanları dile getirildi, fırsatlar ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu. /adaso.org.tr/

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8082
 GBP :  2.1115
 TRY :  0.0522
 EUR/USD :  1.0636
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft