AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Şenocak: Türkiye Dağlık Karabağ’ı ön şart koşmalıdır
24/08/2017 Yazdır

Paris Üniversitesi Diplomatik ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Kültürel Diplomasi Kürsü Başkanı Doç. Dr. Naciye Selin Şenocak, Türkiye’nin Avrasya Ekonomik Birliği’ne üyelik konusunu Trend Haber Ajansı'na değerlendirdi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği ile son dönemde ilişkilerinin sarsıntılı dönemler geçirmesinin en büyük etkeni özellikle Almanya'nın yaptığı açıklamalar ve tehditlerdir.

Merkel'in "Türkiye ile Gümrük Birliği'ni genişletme çalışmalarını şu an için takip etmeyi düşünmüyoruz" demesi bunun beraberinde Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye Raportörü Kati Piri'nin "AB'nin Türkiye'ye karşı tek kozu ekonomi, Gümrük Birliği önemli" gibi açıklama yapmaları trajikomik bir durumdur.

Öncelikle Angela Merkel’in 28 üye ülkesi olan AB'nin üyelerine danışmadan AB adına böyle bir açıklama yapması pek demokratik değil aksine despotik bir durumdur ikincisi altını çizmek gerekirse AB ile Gümrük Birliği anlaşması, Avrupa’nın yararına ve Türk ekonomisine önemli ölçüde zarar vermektedir. Gümrük Birliği’ni ilgilendiren konularda Türkiye'nin karar alma mekanizmalarına dahil edilmeyerek alınan kararların kendisine empoze ediliyor olması Türkiye’nin çıkarlarına zarar vermektedir.

Türkiye ’nin yararından ziyade zararına olan AB ile Gümrük Birliği anlaşmasının AB tarafından Türkiye’ye karşı havuç ve sopa olarak sunulması bu anlaşmanın Türkiye’nin yararına olduğu algısını yaratmak içindir. Türkiye bu anlaşmayla ortak pazara dahil olmadı , Türkiye ’ye sunulan şartlarla « AB ortak Türkiye pazar oldu ».

Her ne kadar AB Türkiye’nin 1 numaralı ihracat ve ithalat partneri olsa da 2016 yılı verilerine göre Türkiye, toplam ihracatının %48’ini, ithalatının ise %39’unu AB ülkelerine yapmaktadır. En son yapılan araştırmalarda AB Gümrük Birliği ile dış ticarette verilen açık son beş yılda 100 milyar dolara yaklaşmış olması bu anlaşmanın zaten yeniden Türkiye’nin değerlendirmesi gerektiğini göstermektedir

Durumun böyle olması Türkiye’nin ticaretini daima Batı’ya yönlendirmiş olmasından kaynaklanmaktadır. En son Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Türkiye ile Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmeyeceğini açıklayan, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sözlerine istinaden AB ile Gümrük Birliği’nden ayrılmadan Rusya’nın başını çektiği Avrasya Gümrük Birliğine başvuracaklarını açıklamasını değerlendirecek olursak :

Türkiye’nin AB’ne bağımlılığından kurtulup yeni ticari partnerler bulması ekonomik kalkınması icin bir gerekliliktir. Türkiye Avrasya Ekonomik Birliğine (AEB) üyelikle, yeni jeopolitik ve ticari yollar açılmış olacaktır. Türkiye’nin AEB üyeliği Ortadoğu ve Akdeniz’e uzanan ekonomik işbirliği demektir yani, Türkiye’nin üyeliği ile ticari yolların genişlemesi söz konusu olacak. Bu yollardan en önemlisi Karadeniz bölgesi; çünkü birliğin denize açılan tek yönü.

Bu çerçevede merkezi Türkiye’de olan Karadeniz İşbirliği Teşkilatı (KEIT)’nin güçlendirilmesi gerekmektedir. Ticari anlamda baktığımızda ise, AEB ülkeleri dünyada petrol ve doğalgaz üretiminde birinci olması Türkiye için önemli bir ekonomik pazar teşkil etmektedir.

Turkiye’nin GATT/WTO kuralları gereğince aynı anda iki farklı gümrük birliği içinde olamayacağını savunanlar, hiçbir ticari olarak ağırlığı olmayan AEB üyesi Ermenistan’a AB ile yeniden ortaklık görüşmeleri için yeşil ışık yapmaktadırlar.

Türkiye açısından Avrasya Gümrük Birliği üyeliğine dahil olmasındaki en büyük sorun Ermenistan’ın bu birliğin üyesi olması ve Türkiye ile AEB arasındaki tek kara sınırı olan Ermenistan’la Türkiye sınır kapısının Dağlık Karabağ topraklarını halen işgalci konumunda olan ve halen Azerbaycan’da masum insanları öldüren Ermenistan’la bu durumdan dolayı kapatılmış olmasıdır.

Türkiye’nin AEB’ye katılmasının ön şartı olarak Azerbaycan’ın yaptığı gibi, Ermenistan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Ermeni isgalcilerin geri çekilmesini şart koşmalıdır. Aksi taktirde Ermenistan’a Türkiye’nin yaptırım gücü kalmayacaktır.

Türkiye’nin Ermenistan sınırını Dağlık Karabağ sorunu çözülmeden açması hem etik hem de diplomatik açıdan uygun olmayacaktır. Boyle bir hamle Azerbaycan’ın güvenini sarsarak bölgede Türkiye'nin diplomatik gücünü zayıflatır.

AEB üyeliğine başvurmadan önce bu durumun taraflar arasında çözüme ulaştırılması gerekmektedir.

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8198
 GBP :  2.1173
 TRY :  0.0522
 EUR/USD :  1.0705
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft