AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Şentop: FETÖ kardeş ülkelerin milli güvenliğine tehdit oluşturuyor
02/10/2021 Yazdır

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kazakistan'ın Türkistan şehrinde düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesinin (TÜRKPA) "Türk Dünyasında Parlamentolar Arası İş Birliği ve Gelecekten Beklentiler" konulu 10. Genel Kurul Toplantısı'nda konuştu.

Uluslararası ilişkilerde parlamentoların ve parlamenterlerin öneminin giderek arttığına dikkati çeken Şentop, TÜRKPA'nın ortak sorunlara ortak çözümler geliştirilmesi için uluslararası düzeyde bir yapı haline geldiğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler (BM) dahil birçok uluslararası kurum tarafından Azerbaycan'a ait olduğu kabul edilen Ermeni işgali altındaki öz toprakların azat edilmesinden TÜRKPA üyesi ülkeler olarak mutluluk duyduklarını dile getiren Şentop, şunları ifade etti:

"Dün 27 Eylül, işgal altındaki Karabağ'ı bağımsızlığına kavuşturan şanlı vatan muharebesinin yıl dönümüydü. 'Şehitleri Anma Günü' adı verilen bu yıl dönümünde bütün Azerbaycan halkını kutluyor ve şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Karabağ Azerbaycan'dır. Biz Türkiye olarak her zaman Azerbaycan'ın yanındayız ve işgalin sona ermesiyle bölgeye istiklal gelmesi için her türlü desteği veriyoruz gelecekte de destek vermeye devam edeceğiz."

Şentop, TBMM'nin gazi meclis olduğunu ve geçen yıl kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutladıklarını hatırlatarak şöyle devam etti:

"TBMM, 2016'da bir kez daha gazi olmuştur. FETÖ mensupları 15 Temmuz darbe girişimi sırasında meclisimize saldırma cüretinde bulunmuşlardır. Meclisimiz FETÖ'cü hainlerin uçaktan attıkları üç bombaya maruz kalmıştır. O gecede bütün siyasi parti milletvekillerimiz saldırılara rağmen meclise gelerek bu hain girişime direnmişlerdir. Yine kahraman halkımız elleriyle tankları durdurma cesareti göstererek vatanımızı ve meclisimizi bu hain terör örgütüne karşı canı pahasına korumuştur."

Şentop, FETÖ'nün tek amacının yer edindiği ülkeleri ele geçirmek ve kendilerine verilen örgüt faaliyetleri ile talimatlarını uygulamak olduğunu dile getirerek "Biz 15 Temmuz yapılanmasını Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi, önceliği ve milletimizin tam desteğiyle söküp attık. 100 yıllık meclisimiz iki kez gazi olarak dünya demokrasi tarihinde görülmeyen bir şerefle yerini almıştır. Bu da gelecek nesillere bırakacağımız en büyük miraslarımızdan biridir." dedi.

FETÖ'nün Türkiye dışında birçok ülkede de faaliyet gösterdiğini vurgulayan Şentop, "Bu hain örgütün kardeş ülkeler başta olmak üzere faaliyet gösterdiği ülkeler için bir milli güvenlik tehdidi oluşturduğunu tekrar ifade etmek isterim." ifadesini kullandı.

Öte yandan Şentop, Asamblenin faaliyet alanını genişletmek için TÜRKPA Kadın Parlamenterler ve TÜRKPA Genç Parlamenterler Forumlarına benzer şekilde üye ülke parlamentolarının dostluk grupları başkanları ile ortak forumlar düzenlemesi önerisinde bulundu.

Ayrıca farklı ülke parlamentolarındaki Türk soylu milletvekillerinin tespit edilerek bir forum çatısı altında toplanmasını teklif eden Şentop, "Yıllık veya 5 yılda bir genişletilmiş Türk Dünyası Parlamenterler Forumu organizasyonu yapılabilir. TÜRKPA üyesi eski vekillerimizden 'TÜRKPA Ak Sakal Grubu' oluşturularak bu grubun zaman zaman bir araya gelmesi, fikir ve tecrübelerinin paylaşılması sağlanabilir." dedi.

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8507
 GBP :  2.1644
 TRY :  0.0526
 EUR/USD :  1.0886
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft