AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Türk Dünyası ezgileri tarihi Taşköprü’de yankılandı
08/06/2018 Yazdır

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY'un kuruluşunun 25. yıldönümü ve Geleneksel Ramazan Etkinlikleri kapsamında Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde Türk Dünyası halk ezgileri konseri düzenlendi.

TÜRKSOY'un 25. yılını kutlamak üzere 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu'nun tarihi Taşköprü ilçesinde sahne alan Türk Dünyası'nı temsilen Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Özbekistanlı halk müziği sanatçıları, Kazakistan'ın Tırmagambet Orkestrası eşliğinde Türk halklarının geleneksel ezgilerini Taşköprülü sanatseverlerle buluşturdu.

Taşköprü'nün merkezi meydanında yer alan ve halkın yoğun ilgi gösterdiği konsere Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, Kastamonu milletvekili Hüseyin Köylü, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kazakistan'ın Kızılorda Valisi Başdanışmanı Yerjan Abdurahmanov, Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, Kastamonu'daki kurum ve kuruluşların temsilcileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Konserde açılış konuşmasını yapan Genel Sekreter Yardımcısı Purtaş, Türk Dünyası'nın temsilcileriyle birlikte Ramazan sevincine ortak olan ve sofraların paylaşan Taşköprülülerin Ramazanını kutladı. Etkinliğe evsahipliği yapan ve Türk Dünyası ile kucaklaşan Taşköprülülerin, Türk halklarının zengin kültüründen gelen, ortak kültürümüze özgü geleneksel halk türküleri; Kazakistan'ın küyleri, Azerbaycan'ın mahnıları, Özbekistan'ın küyleri, Kırgızistan'ın jırları ile yakından tanışacaklarını kaydeden Purtaş, bu etkinliğin Kastamonu'luların gönül coğrafyasındaki kardeşleriyle gönül bağlarını güçlendirilmesine katkı sağlayacağına inandığını söyledi.

Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz yaptığı konuşmada, 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliği kapsamında çok sayıda etkinlik yapıldığını ve bunun amacının kendi kültürünü tanımak, köklerinin yaşadığı gelenekleri ve farklılıklarını bilmek olduğunu belirtti. Anadolu'daki Türklerinin beslendiği manevi kaynağın, Orta Asya'ya - Türkistan'a dayandığını kaydeden Karadeniz, amaçlarının Türk Dünyası'nın farklı ülkelerinde yaşayan Türk halkları arasında kaynaşmaya katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Karadeniz, Kültür Başkenti etkinliklerinin sadece Kastamonu merkez ile sınırlı kalmadığını, ilçelerde de yaygınlaştırmaya çalıştıklarını söyledi.

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, 2018 yılının Kastamonu için tarihi ve kültürel özelliklerini her bakımdan açığa çıkarması için önemli fırsatların yakalandığı bir yıl olduğunu belirtti. Babaş, TÜRKSOY tarafından Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesiyle kentin tarihi değerini anımsatmak, korunması için çalışmalar yaplımasını sağlamak adına çeşitli etkinlikler düzenlendiğini kaydetti. Bu etkinliklerden birine daha yakın geçmişte evsahipliği yaptıklarını ve "Tarihi Kentler Birliği Meclis Toplantısı'nı düzenlediklerini kaydeden Babaş, bu toplantının bir yansıması olarak Kastamonu'nun, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı ÇEKÜL tarafından Dünya Kültür Mirası listesine teklif edileceği bilgisini aktardı.

Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Asrlan, Kastamonu ve Taşköprü'nün Türkiye genelinde olan öneminin Kastamonu'nun 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasıyla bir daha taçlandığını söyledi. TÜRKSOY tarafından 2012 yılından itibaren gerçekleştirilen Türk Dünyası Kültür Başkenti uygulamasının önemine de değinen Arslan, 13. yüzyıldan bu yana Türk yurdu olan Kastamonu ve Taşköprü'nün Türk Dünyası'nı biraraya getiren, kucaklaştıran etkinliğe ev sahipliği yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kazak halkı ve Kızılorda'lılar adına Kastamonu ve Taşköprülüleri selamlayan Kızılorda Vali Danışmanı Yerjan Abdurahmanov, Türk Dünyası'nın türk halkları arasında kardeşliğin baki olmasını temenni ederek, etkinliğin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Keulimjay Botabayev ve Mussilim Amze şefliğindeki Kızılorda'nın Tırmagamed Orkestrası, Azerbaycan'dan Arzu Kurbani ve Muhsin Kurbani, Özbekistan'dan Zahid Yusupov, Kazakistan'dan Sımbat Tasbergenova, Mahat Makulbekov, Magjan Amanjolov, Alimjan Absadıkov, Kırgızistan'dan Janara Şaildabekova ve Türkiye'den Feryal Tüzün Başer'in solistliğinde, Türk Dünyası müzik örneklerini Taşköprülü sanatseverler için seslendirdi. Yetiştirdiği sarımsaklar ile Türkiye'de ün salmış Taşköprü'de ilk kez gerçekleştirilen uluslararası düzeydeki Türk Dünyası ezgileri konseri, hediye taktimin ardından çekilen toplu aile fotoğrafı ile sona erdi.

TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş başkanlığındaki Türk Dünyası sanatçılarından oluşan heyet konser öncesinde Kastamonu Valisi Yaşar karadeniz ve Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan'a nezaket ziyaretinde bulunmuştu.

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8507
 GBP :  2.1644
 TRY :  0.0526
 EUR/USD :  1.0886
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft