AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu’ya Muhteşem Açılış
26/03/2018 Yazdır

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY tarafından ilan edilen “2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu” açılışı üst düzey katılım ve muhteşem konser ile gerçekleştirildi.

TÜRKSOY, Kastamonu Valiliği ve Kastamonu Belediyesi işbirliğinde Atatürk Spor Salonu’nda düzenlenen açılış törenine, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Recep Aktağ, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, TBMM milletvekilleri, Ankara’da bulunan çok sayıda diplomatik misyon şefleri, üst düzey bürokratlar, kurum ve kuruluşların temsilcileri, basın mensupları ve Kastamonulular katıldı.

- Kültür Başkenti Açılışına Yoğun Katılım -

Türk halklarının ortak bayramı olan Nevruz’un kutlandığı 21 Mart’ta düzenlenen açılış törenine Nevruz bereketi yansıdı. TÜRKSOY’un gelenekleşen projelerinden Türk Dünyası Kültür Başkenti uygulamasında yoğun katılım sağlandı. Açılış programına Türk halklarını temsilen 18 farklı bölgeden 350'yi aşkın sanatçı katıldı

- Kaseinov: "Kastamonu Kültür Başkenti Olmayı Sonuna Kadar Hak ediyor"-

“2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu Açılış Töreni”nde konuşan Genel Sekreter Düsen Kaseinov, Kastamonu’da yediden yetmişe, her düzeydeki insanların Kültür Başkenti unvanını benimsediğini ve kadim tarihe ve zengin kültüre sahip Kastamonu’nun Kültür Başkenti olmayı sonuna kadar hak ettiğini vurguladı.

Nevruzun bolluk ve bereket anlamına geldiğini ifade eden ve bugünün Türk halklarıyla komşu ve akraba milletlerin en büyük bayramı olduğunu dile getiren Kaseinov, "Sayın Başbakanımız himaye ve desteğinizle sizden aldığımız güçle kültürümüzü daha güçlü şekilde tanıtıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanımızın ev sahipliğinde muhteşem bir etkinlik hazırladık. Bu sene de kültür başkenti açılışımızı Nevruz kutlamalarımızla yaptık. Geniş coğrafyamızdan yoğun katılımla Nevruz’un tüm renklerini sunduk." diye konuştu.

- Kaseinov'dan Mehmetçik'e Teşekkür -

Konuşmasında, Afrin’de operasyon yapan Mehmetçik'e de teşekkür eden Kaseinov, şunları dile getirdi:

"Afrin'de Türkiye'nin ve bölgemizin güvenliği için terörle mücadele eden ve canlarını ortaya koyan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kahraman askerlerine teşekkür ediyorum. Terör örgütlerinin ortadan kaldırılmasıyla nevruz da gerçek değerlerine kavuşacaktır. Nevruz, bin yıllardır olduğu gibi bundan sonra da bu topraklarda sonsuza dek birlik içinde yaşayacak kardeş hakların birlik beraberliğinin sembolü olacak."

 

- Başbakan Yıldırım: "Nevruz, bereketi, kardeşliği, birliği, beraberliği temsil eder" -

Başbakan Binali Yıldırım açılışta yaptığı konuşmada, 21 Mart'ın yalnızca Kastamonu'nun "Türk Dünyası Kültür Başkenti" ilan edildiği gün olmadığını, bu günün birçok özelliği bulunduğuna vurgu yaparak, "Bugün Nevruz. Baharın gelişini temsil eden Nevruz’da binlerce sanatsever ve misafirimizle birlikte Kastamonu'dayız." ifadesini kullandı.

21 Mart'ın, Orta Asya'dan Avrupa'ya uzanan kültür coğrafyası için önemine değinen Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu bayram sadece bu coğrafyada değil, neredeyse kuzey yarım kürenin tamamında kutlanır. Nevruz, Doğu Türkistan'dan Orta Asya'ya, Mezopotamya'dan Sibirya'ya, Moğolistan'dan Amerika kıtasına kadar yeni bir uyanışı ifade eder. Bizler için nevruz sadece bir mevsim değişimi değil, bu topraklarda binlerce yıldır dirilişi, bereketi, birliği, beraberliği, kardeşliği temsil eder. Toprağın dirilişini simgeleyen nevruz aynı zamanda bir bayramdır.

Zira bizler toprağı ana gibi sahiplenen, ona 'toprak ana' diye hitap eden, topraktan yaratıldığımıza inanan, bu yüzden toprağın dirilişini tabiatın dirilişi olarak görürüz. Nevruz’u yüreklerimizin yeniden yeşermesi, insani değerlerimizin yeniden dirilişi olarak görürüz. Bu vesileyle nevruzun bütün insanlığa barış, huzur ve bereket getirmesini de Cenabı Mevlam'dan niyaz ediyorum. Tabiatın bütün farklılıklarıyla, renkleriyle bir bütün oluşu gibi bizlerin de bütün farklılıklarımızla bir ve beraber olmamızı diliyorum. Bütün insanlığın, Türk Dünyası’nın baharı müjdeleyen bu güzel bayramını en kalbi duygularımla tebrik ediyorum."

-Bakan Kurtulmuş: "Nevruz bizler bir öğretidir, bir derstir"-

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş konuşmasında, bu gün Kastamonu’da “Türk Dünyası Kültür Başkenti” uygulaması kapsamında çok sayıda etkinliğe iştirak ettiğini ve Kastamonuluların Kültür Başkentini benimsediğine şahit olduğunu vurgulayarak Kastamonu halkı ve yöneticilerine teşekkürlerini iletti. Yapılacak etkinliklerle Kastamonu’nun Kültür Başkenti unvanını hakkettiğini sadece Türkiye’ye değil, başta Türk Dünyası olmak üzere bütün dünyaya göstereceğinin umudunu taşıdığını söyledi.

Bu günün ayrıca Nevruz Bayramı olduğunu ve Kastamonu’da 4 saate yakın bir uluslararası programla Nevruz’u kutladıklarını hatırlatan Kurtulmuş, “Nevruz, tabiatın yeniden canlanması, yeniden dirilişi ve öldü zannedilen varlıkların yeniden hayata dönmesini sembolize etmesi bakımından hem önemli hem de öğretici kadar, aynı zamanda çeşitliliği, farklılığı, farklı renkleri bünyesinde barındırmayı, farklı renkleri dışlamamayı, farklılık içerisinde bir ahenk oluşturmayı Cenabı Allah’ın yaradılışının bir kanunu olarak biz gösterdiği için önemli bir öğretidir önemli derstir” şeklinde konuştu.

Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, bugün Türk Dünyası’nın kalbinin Kastamonu'da attığını söyledi. Etkinliklerin yıl boyu süreceğini belirten Karadeniz, Kastamonu'yu en iyi şekilde Türk Dünyası’na tanıtmak istediklerini vurguladı. Karadeniz, Mehmetçiğin Afrin'de elde ettiği başarı dolayısıyla bugün 2 bayramın bir arada kutlandığını dile getirdi.

- Türk Dünyası'nın çeşitliliği sahneyi renklendirdi-

Tören, açılış konuşmaların ardından sanatsal gösteriler ile devam etti. Türk Dünyası’nı temsilen Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan ve Rusya Federasyonundan Altay, Başkurdistan, Saha Yakut, Dağıstan, Kabardin- Balkar, Buryatya’nın yanısıra, KKTC, Moldova’ya bağlı Gagavuz Yeri, Makedonya, Kosova, Sırbistan, Bosna Hersek’ten gelen sanatçılar kültürel dans ve şarkıları ile sahne aldı.

Sanatçıların bir birinden renkli ve bölgenin kültürel özelliklerini yansıtan gösterileri Kastamonulular tarafından coşkuyla alkışlandı. Milli giysileriyle adeta bir renk cümbüşüne dönüşen sahneler izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı. Gösteriyi ilgiyle izleyen Başbakan Binali Yıldırım, sahneye çıkarak sanatçılar ile toplu fotoğraf çektirdi.

Türk Dünyası’ndan 350'yi aşkın sanatçının iştirakiyle yapılan konserle Kastamonulular hafızalarından silinmeyecek bir gece yaşadı.

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8399
 GBP :  2.1472
 TRY :  0.0526
 EUR/USD :  1.0823
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft