AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Türkiye vatandaşlarının Azerbaycan Devletini yok sayarak, Dağlık Karabağ’a gitmesi utanç verici
01/11/2017 Yazdır

Avukat Arb. Zeki Arıtürk , Ermenistan ve Ermeni Lobisinin ortak düzenlediği 6. Kongreye katılmak için davet edilen Ufuk Uras, yazar Sait Çetinoğlu, gazeteciler Ali Bayramoğlu ve Erol Katırcıoğlu'nun Ermenistan tarafından işgal edilen Azerbaycan toprağı olan Dağlık Karabağ bölgesine giderek ziyaret etmelerine ve sözde “Dağlık Karabağ Cumhuriyetini” tanıdıkları konusunda açıklama yapmalarına ilişkin olarak Trend Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu.

İşte Zeki Arıtürk'ün açıklması :

Türkiye vatandaşlarının Azerbaycan Devletini yok sayarak, Dağlık Karabağ’a gitmesini ilk olarak Türk Ceza Kanunu kapsamında değerlendirecek olursak:

Vatandaş tarafından işlenen suç

Madde 11- (1) Bir Türk vatandaşı, 13 üncü maddede yazılı suçlar dışında, Türk kanunlarına göre aşağı sınırı bir yıldan az olmayan hapis cezasını gerektiren bir suçu yabancı ülkede işlediği ve kendisi Türkiye'de bulunduğu takdirde, bu suçtan dolayı yabancı ülkede hüküm verilmemiş olması ve Türkiye'de kovuşturulabilirliğin bulunması koşulu ile Türk kanunlarına göre cezalandırılır.

(2) Suç, aşağı sınırı bir yıldan az hapis cezasını gerektirdiğinde yargılama yapılması zarar görenin veya yabancı hükûmetin şikayetine bağlıdır. Bu durumda şikayet, vatandaşın Türkiye'ye girdiği tarihten itibaren altı ay içinde yapılmalıdır. 
Ayrıca Türk Milletini aşağılamak (301. madde), Yabancı Devlet Başkanına hakaret (125 ve 340. maddeler beraber) suçları vardır.

Ayrıca; Türkiye Cumhuriyeti Devleti Anayasası Madde 38'in son fıkrası uyarınca Türk vatandaşı, suç sebebiyle yabancı bir ülkeye verilemez.

Bu çerçevede şunu belirtmek isteriz ki, bu vatandaşlar hakkında her ne kadar Azerbaycan Devleti Hukuku çerçevesinde yakalama ve/veya tutuklama kararı çıkartılmış olsa da iadesi hukuken mümkün değildir.

Bununla birlikte, Türkiye Cumhuriyeti'nde gidilmesi yasak olan yani gidilmesi suç oluşturan devletler yoktur. Bu bağlamda izin almadan gitmeleri konusu Türk Ceza Kanununda bir suç değildir. Yani bu konuda cezai anlamda bir işlem yapılamaz.

Bununla birlikte her ne kadar Türkiye Cumhuriyeti Devleti Dağlık Karabağ'ı hala Azerbaycan Devleti'nin toprağı olarak kabul etse ve Ermeni işgali altındaki bu bölgenin Ermenilerin iddia ettiği gibi bağımsızlığını tanımasa da bu vatandaşların Türk Devleti'nin tezlerine bu bağlamda aykırı davranarak bağımsızlığını tadınıdığını belirtmesi, hukuki perspektifte; gerek Türk Anayasası gerekse taraf olduğumuz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde "ifade özgürlüğü" kapsamında değerlendirilme ve cezalandırılamamaktadır.

Fakat hukuki anlamda bunun tek sınırı "şiddet çağrısı"dır. Yani, bu vatandaşlar, katıldıkları kongrede Dağlık Karabağ vatandaşlarını, Azerbaycan Devletine karşı şiddet kullanmayı teşvik ediyor ise bu ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemez ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadı çerçevesinde cezalandırılabilir.

Ayrıca, eğer bu konuşmalarda şiddet çağrısı olmasa da, Azerbaycan Devlet Başkanı ya da Türk Milletine hakaret edilmişse o zaman cezalandırılabilirler. Bu bağlamda, suç duyurusunda bulunabilmemiz için, bu vatandaşların kongrede yapmış oldukları konuşmaların tam metinlerine ve/veya videolarına ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü delil olmadan yapılacak suç duyurusu nihayetinde cezai işlem yapılamayacaktır.

Şunu da belirtmek isteriz ki bu durumun bir de vicdani boyutu vardır. Azerbaycan ve Türkiye milletleri soydaş ve kardeş milletlerdir. Ortak köklü kültürümüzde, kardeşlerin birbirlerine ihanet etmeyecekleri gibi desteklemeleri gerekmektedir.
Bu durumda, her ne kadar, konuşmalarının içeriklerini detaylı olarak bilmesek de kanaatimce Türk vatandaşlarının, kardeş devletimiz olan Azerbaycan Devletini yok sayarak, yaşanılan can kayıpları ve şehitlerimizden duyulan derin hüznü umursamadan Azerbaycan Devleti'nin toprağı olan Ermeni işgali altındaki Dağlık Karabağ bölgesinin bağımsızlığını tanıdıkları yönünde beyanda bulunmaları ve de bunu dünyada Türkiye aleyhine sözde Ermeni soykırımı yalanıyla kara propaganda yapan Ermeni Lobisinin etkinliğinde yapmasından şahsım ve milletim adına derin utanç ve üzüntü duyduğumu da belirtmek isterim.

Sonuç olarak, bu vatandaşların yapmış oldukları konuşmalar tarafıma gönderilirse, gerekli şartları haiz olması durumunda derhal suç duyurusunda bulunulacaktır.

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8198
 GBP :  2.1173
 TRY :  0.0522
 EUR/USD :  1.0705
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft