AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Ünüvar: “Kara Yanvar ortak acımız”
18/01/2018 Yazdır

Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Necdet Ünüvar, 143 Azerbaycanlının Sovyet ordusu tarafından şehit edildiği “Kara Yanvar”ın, Türkiye ile Azerbaycan’ın ortak acısı olduğunu söyledi.

Ünüvar, katliamın 28. yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, 20 Ocak 1990 yılında yaşanan zulmün, Türk dünyasının yaşamış olduğu en acı günlerden biri olarak tarihteki yerini aldığını ifade etti.

Sovyet tanklarının, Ocak ayının 19’unu 20’sine bağlayan gece Bakü’ye girerek, namlularını bağımsızlık ateşi ile yanan masum insanların üzerine doğrulttuğunu kaydeden Ünüvar, “Bakü’ye saldıran emperyalist güçler ırk, din, mezhep ayrımı yapmadan; çoluk çocuk, kadın erkek, genç yaşlı demeden vurdular, yaktılar, yıktılar. Topyekûn katliam yaparak Azerbaycan’ı kontrolleri altına almaya çalıştılar. Ama bu olay ile Azerbaycan’ın bağımsızlık yolunda hızla ilerlemesi için gerekli kıvılcımı ateşlediklerinin farkına varamadılar” ifadelerini kullandı.

Âşık Bahtiyar Vahapzade’nin o geceyi, “19 Ocak 1990 tarihinde gece saat 12.00’da en modern silahlarla donatılmış ordu Bakü’ye girdi ve çıplak ellerle toprağımızı savunmak isteyen oğullar ve kızlarımızı kana boyadı. 200 yıla yakın bir zamandan beri toprağımızdan emip götürdükleri kızıl petrolle birlikte, kızıl kanımızı da akıttılar. Toprağımızın bütünlüğünü korumak isterken öldürülen çiçeği burnundaki gençler, kız ve gelinlerimizin günahı neydi? Vatan toprağını sevmek, onu korumak dileği ne zamandan beri günah sayılıyor?” ifadeleriyle anlattığını belirten Ünüvar, şunları kaydetti:

“Sovyet ordusu özellikle tüm halkın uykuda olduğu soğuk bir geceyi seçmiş ve halkın en zayıf anından faydalanarak, 143 kişiyi acımasızca katletmiştir. Sovyet ordusunun sert müdahalesi Azerbaycan halkında büyük tepkilere sebep olmuştur. Bu sözde ayaklanma bastırma olayı, protesto eden Azerbaycanlıları durdurmaktan öte onları cezalandırmak, bunun yanında artan milliyetçi akımları ve bağımsızlık girişiminde bulunabilecek Sovyetler Birliği’ne bağlı milletlere bir gözdağı niteliğindeydi.
 
Ancak bu taktik geri tepmiş ve Sovyet yönetimi altındaki Azerbaycan'da ve diğer Türk milletlerinde milliyetçilik akımı ve bağımsızlık talebine ivme kazandırarak, Sovyetler Birliği'nin çöküşünü hızlandırmıştır. Bu hadiseden hemen sonra Azerbaycan, 20. yüzyılda ikinci bağımsızlığını kazanarak, her geçen gün ileri gitmiş ve bugün hepimizin gururla bahsettiği bir haline gelmiştir.”

Ülkemizin de yer aldığı bu coğrafyanın, acılarla yoğrulmuş çok önemli bir bölge olduğunun altını çizen Ünüvar, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

“Baktığımızda hem ülkemizin hem de Azerbaycan’ın bayrağında kırmızı rengi görürüz. O kırmızı renk şehitlerimizin kanıdır. Onlar hayatını kaybetmese, onlar canını vermese, bizler bugün refah içerisinde yaşayamazdık. Bizler şehitlerimizin emanet bıraktığı topraklarda gururla yaşıyorsak onların sayesindedir. Onları andıkça yok olmayacağız. 20 Yanvar Hüzün Günü dolayısıyla bu zulmü bir kez daha lanetliyoruz.

Batı dünyası, günümüzde olduğu gibi o tarihte de bu insanlık ayıbına kayıtsız kalmıştır. Hatta dönemin Sovyet Cumhuriyeti Başkanı Mihael Gorbaçov’a Nobel Barış Ödülü vererek, adeta bu katliamı ödüllendirmiştir. ‘Tek millet, iki devlet’ olan Türkiye ve Azerbaycan olarak, acılara birlikte üzüldük, yaralarımızı birlikte sardık.

Çünkü Kara Yanvar, sadece Azerbaycan’ın değil, Türkiye olarak bizim de yüreğimizi yakan, derinden hissettiğimiz bir kardeş acısıdır. 20 Yanvar Hüzün Günü dolayısıyla bütün Azerbaycan halkına ve Türk milletine tekrar baş sağlığı diliyor; bu katliamda hayatlarını kaybeden kardeşlerimize bir kez daha yüce Allah’tan rahmet diliyorum.”​/trend/

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8198
 GBP :  2.1173
 TRY :  0.0522
 EUR/USD :  1.0705
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft