AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Zengezur koridoru iş birliğini daha da güçlendirecek ve ticaret hacmini artıracak
12/11/2021 Yazdır

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Azerbaycan'ın batı illeri ile Nahçıvan'ı bağlayacak Zengezur koridorunun iş birliğini daha da güçlendireceğini ve ticaret hacmini artıracağını belirterek, dost ve ortak ülkelerin bu fırsattan yararlanmasını istediklerini söyledi.

Bayramov, İstanbul'da Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlenen Türk Konseyi Zirvesi Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda konuştu.

Özbekistan'ın Türk Konseyi'ne tam üye olduğunu, Türkmenistan'ın ise gözlemci statüsü alacağını belirterek, Türk Konseyi'nin yaşadığı gelişme sürecinden memnuniyet duyduğunu vurguladı.

Bayramov, konuşmasında Azerbaycan'ın dönem başkanlığında Türk Konseyi'nin faaliyetleri konusunda bilgi verdi.

İkinci Karabağ Savaşı'ndan da bahseden Bayramov, 44 gün süren savaşta Ermenistan'ın yenildiğini, çatışmanın sona erdiğini, Azerbaycan'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) ilgili 4 kararını kendisinin hayata geçirdiğini bildirdi.

Bayramov, Ermenistan'ın yaklaşık 30 yıl süren işgal döneminde Azerbaycan topraklarında kültürel, ekolojik suçlar işlediğini, tüm kültürel ve dini anıtları yok ettiğini, 9 şehir ve yüzlerce köyü yıktığını belirtti.

İkinci Karabağ Savaşı'nda Türkiye'nin desteklerinden de bahseden Bayramov, "Türkiye'nin 44 gün boyunca ülkemize üst düzey siyasi ve manevi desteği, bu şanlı zaferin kazanılmasında çok değerli bir rol oynadı. Bu dönemde kardeşim Mevlüt Çavuşoğlu Azerbaycan'ı 5 kez ziyaret etti. Bu vesileyle Çavuşoğlu'nun şahsında kardeş Türkiye'ye teşekkür ediyorum. Türk Konseyi de savaş sürecinde Azerbaycan'ı destekleyen açıklamalar yaptı. Hem Türk Konseyi'ne hem de bizi destekleyen tüm dost ülkelere teşekkür ederiz." ifadelerini kullandı.

Bayramov, savaş sonrasında işgalden kurtarılan bölgenin imar ve ihyasına başladıklarını dile getirerek, "Ulaştırma, iletişim ve altyapı projeleri herkesin çıkarınadır. Bunun bölgede barış, güvenlik ve kalkınmaya katkı sağlayacağına, tüm Türk dünyası ve diğer ülkeler için ek fırsatlar yaratacağına inanıyorum. Çok önemli Zengezur koridoru da dahil olmak üzere bölgede yeni iletişim ve ulaşım koridorlarının kurulması, iş birliğini daha da güçlendirecek ve ticaret hacmini artıracaktır. Ortak ülkelerin de bu fırsatları kullanacağını umuyoruz." diye konuştu.

İşgalden kurtarılan topraklarda büyük ölçekli inşaat çalışmaları yürütüldüğünü, modern şehir planlama yöntemlerini, "akıllı şehir" ve "akıllı köy" konseptleri uygulanarak sıfırdan yeni şehirler ve köyler inşa edildiğini bildiren Bayramov, tüm işleri Azerbaycan'ın kendi finansmanı ile hayata geçirdiğini, dost ülkelerden firmaların bu yeniden yapılanmaya katılımının kendileri için önemli olduğunu ifade etti.

Bayramov, bölgedeki asıl zorluğun Ermenistan'ın işgal döneminde döşediği mayınlar olduğunu vurgulayarak, savaş bittikten sonra mayın patlaması sonucu 33 Azerbaycanlını hayatını kaybettiğini, 134 kişinin yaralandığını bildirdi.

Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinden de bahseden Bayramov, şunları söyledi:

"Tarihi Şuşa Beyannamesinin imzalanmasıyla ilişkilerinin en üst düzeyde stratejik ittifaka yükselten Azerbaycan ve Türkiye'nin örnek iş birliği ve birlikte gerçekleştirdikleri projeler geniş bölgesel iş birliğini de teşvik ediyor. Bu bağlamda, çatışma sonrası bölgesel iş birliğini amaçlayan ve bölgedeki tüm büyük devletler tarafından desteklenen 3+3 formatının ülkelerimiz için faydalı bir iş birliği mekanizması olabileceği kanaatindeyiz.

Azerbaycan barıştan yanadır ve sadece bölgesinde değil, dünyanın tüm bölgelerinde kalıcı barış ve istikrarın korunmasını desteklemektedir."

Bayramov, konuşmasının sonunda Türk Konseyi dönem başkanlığını devralacak Türkiye'ye başarılar diledi.

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8399
 GBP :  2.1472
 TRY :  0.0526
 EUR/USD :  1.0823
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft